Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Haal verpleegkundige weer naar verpleeghuis

Het is belangrijk dat de verpleegkundige terugkomt voor de ‘directe zorg aan het bed in de ouderenzorg’. Niet om de verzorgenden te vervangen, maar om met hen samen werken en te zorgen voor kwaliteit en deskundigheid.
Haal verpleegkundige weer naar verpleeghuis

Dit zei hoogleraar ‘verpleging en verzorging in de laatste levensfase’ Anneke Francke afgelopen vrijdag in haar oratie over de verzorgde laatste levensfase. Francke is bijzonder hoogleraar aan VU medisch centrum en programmaleider Verpleging en Verzorging bij het NIVEL.

Verpleegkundige heeft deskundigheid
‘Je mag van de HBO-opgeleide verpleegkundigen verwachten dat ze inzichten uit onderzoek weten te vertalen naar de praktijk. De extra medewerkers die het regeerakkoord belooft, zullen de werkdruk verlichten, maar bieden nog geen waarborg voor een betere kwaliteit. Daarvoor is ook nodig dat die extra medewerkers de juiste deskundigheid en houding hebben’, aldus Francke.

Meer waardering voor personeel
Francke vindt ook moet er meer waardering komen voor het personeel. ‘Hoe moeilijk het is om voor kwetsbare ouderen te zorgen, wordt onderschat. Ouderen, zoals mensen met dementie, hebben vaak allerlei bijkomende lichamelijke en psychische problemen.’

Kwaliteit van zorg in stervensfase
In haar oratie stelde Francke dat zorg in de stervensfase van goede kwaliteit is in Nederland. ‘Hoe dichter bij het sterven: hoe groter de kans dat de kwaliteit van zorg goed is. Verpleegkundigen en verzorgenden vinden dat juist in die fase de zorg nooit onder de maat mag zijn. Patiënten krijgen veel aandacht, een rustige kamer en naaste familie mag komen zo vaak zij wil. Dit hangt samen met professionele en persoonlijke visies op waardig sterven en goed afscheid nemen van het leven.’

Zorg voor terminale patiënten
Zorgverleners vinden de kwaliteit van zorg voor terminale patiënten vaak beter dan de kwaliteit van zorg in het algemeen, constateert Francke. ‘Bij kwetsbare ouderen bij wie het overlijden verder weg is, zijn de randvoorwaarden voor goede zorg vaak minder. Bijvoorbeeld door de werkdruk.’

NIVEL
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

8 REACTIES

 1. Ik begrijp sommige reacties op dit artikel niet. Het is niet zo dat verzorgenden niveau 3 het inzetten van hoger gekwalificeerd personeel als “bedreigend” moeten zien. Verzorgenden hebben natuurlijk kwaliteit ook hoog in het vaandel staan, alleen verpleegkundigen weten beter hoe ze dit moeten implementeren op een hele afdeling. Het verschil is dat in de opleiding (HBO-V)klinisch redeneren een erg groot leerdoel is en dat minder is bij opleiding niveau 3.
  Het is belangrijk dat verpleegkundigen en verzorgenden naast elkaar werken en samen naar een goede kwaliteit van zorg streven! En dat ze allemaal, ook ongeacht je kwalificatie, ook de minder fijne klusjes moeten doen.

 2. Lees alle reacties
 3. Ook hier maak ik weer de opmerking om de zittende VIGers is de kans te geven door te studeren naar niv4. Dat komt anders over dan extern een aantal plegen vandaan te halen en met een hoop bombarie die VIG-ers weer eens komen overroulen die er al jaren werken. Het worden VIGers zo moeilijk gemaakt door te leren, maar waarom?? Gemiste kans lijkt mij.

 4. Zijn Niveau 4 en 5 verpleegkundigen bereid om hard te werken in een verpleeghuis. Of halen ze hun neus op voor stront opruimen en 15 mensen in je eentje uit bed halen.
  Of worden zij ingezet voor de leuke dingen, En wij op niveau 3 mogen alleen de basis dingen doen mensen uit bed halen en wassen. Dit is achteruit en het einde van het werken in verpleeghuis voor niveau 3,
  Je kan beter meer investeren in niveau 3 meer scholing Deze groep heeft al veel kennis en werkervaring in de ouderen zorg en zijn kundig genoeg. Alleen krijgen ze geen waardering.
  En op de lange termijn gaat niveau 4 en 5 weer terug naar beter werkplek met meer perspectief en hoge
  salaris. Ik heb meer dan 15 jaar werkervaring in de zorg niveau 3 heb dit al vaker gezien. En wie gaat er dan werken in de ouderen zorg?

 5. Ik vind dat er juist meer mensen met een sociale(agogische) achtergrond in het verpleeghuis moeten komen. Het is teveel gericht op het zieke gedeelte van de ouderen en veel minder op wat de ouderen wel kunnen en waar zij van genieten. Er wordt te weinig naar leefomgeving en het groepswerk gekeken en deskundige medewerkers op ingezet om die processen te begeleiden, zodat het welzijn van de bewoners van het verpleeghuis verbeterd wordt. Veel dementerende mensen wonen in groepen, maar niemand is daar voor opgeleid om die groepen van bewoners te begeleiden.
  Ik ben van mening dat er zowel zorgopgeleide mensen alswel agogisch opgeleide mensen in een team zouden moeten werken. Nu is het vaak alleen de activiteitenbegeleider die agogisch is opgeleid en geleerd heeft met groepen om te gaan, maar deze beroepsbeoefenaar richt zich vooral op de activiteiten waar bewoners aan mee kunnen doen.In het verpleeghuis waar ik werk zijn ongeveer 120 fte zorg op 7 fte activiteitenbegeleiding(medewerkers met een agogische opleiding). Dat is naar mijn mening geen goede verhouding om het welzijn, de kwaliteit van leven, van de bewoners te bevorderen!

 6. Ik ben heel blij om eindelijk te horen wat ik al geruime tijd ervaar. Juist in de ouderenzorg is het zo hard nodig dat er meer deskundigheid op niv. 4 en 5 gaat functioneren. Want dan is ook op het terrein van kwaliteit en preventie en dus ook op financieel gebied, veel “te behalen”.
  Mijn inziens, liever vandaag dan morgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.