Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Hbo-v is in België stuk goedkoper’

Steeds meer Nederlandse studenten volgen de opleiding tot hbo-verpleegkundige in België. De Nederlandse Denise Roijmans volgt de deeltijdopleiding tot hbo-verpleegkundige aan Thomas More in Turnhout. Ze zit nu in het derde jaar.
‘Hbo-v is in België stuk goedkoper’

Waarom ben jij in België gaan studeren?

‘Na mijn middelbare school heb ik aan de Erasmus Universiteit Rotterdam de bachelor gezondheidswetenschappen gedaan, gevolgd door een master zorgmanagement. In die tijd had ik een bijbaan in de zorg en daardoor realiseerde ik me dat ik helemaal op mijn plek zat in de zorg. Met de diploma’s die ik op zak had, kon ik een baan vinden op beleidsniveau ver weg bij de patiënt en dat wilde ik niet. Daarom heb ik besloten de opleiding tot verpleegkundige te gaan doen. In Nederland is het financieel bijna niet te doen om een tweede studie te volgen. Omdat ik al een bachelor had gevolgd, kreeg ik geen overheidssubsidie op het collegegeld meer. Dan wordt het duur, want dan moet je instellingsgeld betalen wat neerkomt op zo’n 5000-6000 euro per studiejaar. Een kennis adviseerde me om eens in België te kijken en zo kwam ik uit bij Hogeschool Thomas More in Turnhout.’

Want in België is het dus een stuk goedkoper?

‘Ja, het is financieel vele malen voordeliger. Per studiejaar scheelt het voor mij nu bijna een nulletje, want je betaalt ongeveer 600 euro collegegeld per studiejaar. Daarnaast staat het verpleegkunde onderwijs in België zeer goed aangeschreven. De eerste jaren krijg je veel anatomie, fysiologie en pathologie; pittige, maar leerzame vakken. Later in de opleiding is er ook aandacht voor vakken omtrent een stukje organisatie van de gezondheidszorg, economie, ethiek en recht. Ik heb weleens gehoord dat de theoretische onderbouwing in de Belgische opleiding beter is dan in Nederland, maar ik heb zelf geen hbo-v in Nederland gevolgd dus ik kan het niet vergelijken. Of het onderwijs inhoudelijk veel verschilt, kan ik dus ook niet zeggen.’

Meer Nederlandse hbo-v studenten naar België

Steeds meer Nederlandse studenten volgen de opleiding tot hbo-verpleegkundige in België. Lees meer >>>

Waar loop je de stages?

‘Tijdens de eerste jaren loop je zowel stages in de chronische zorg als in het ziekenhuis. Alle stages die buiten het ziekenhuis waren, heb ik bij Nederlandse zorginstellingen gevolgd. Als je zelf initiatief neemt om een geschikte stageplaats te regelen, is dat geen enkel probleem. In ziekenhuizen is het lastiger, want Nederlandse ziekenhuizen hebben contracten met Nederlandse Hogescholen. Dus de ziekenhuisstages heb ik dus in België gevolgd.’

Hoe was dat?

‘Ik vond het spannend, het is toch een andere cultuur dan de Nederlandse. Maar het is goed bevallen. Ik merk wel dat je je plaats moet kennen, er is volgens mijn idee in het ziekenhuis nog een sterkere hiërarchische cultuur in België dan in Nederland. Ook zijn de Belgen over het algemeen wat introverter dan de (‘brutale’) Nederlander.  De taal is overigens heel goed te doen, hoewel ik niet alle woorden kende, kan ik vaak uit de zin wel opmaken wat er wordt bedoeld. En bij patiënten zorgt mijn Nederlandse accent vaak direct voor een leuk gespreksonderwerp.’

Nieuwe opleiding mbo-verpleegkundige voor Euregio

Aan het ROC Nijmegen kunnen studenten sinds kort een internationaal georiënteerde opleiding verpleegkundige volgen: MBO Verpleegkundige – Euregio. Lees meer >>>

Waar ga je straks werken als je bent afgestudeerd?

‘Daar twijfel ik nog over. In principe kan ik in beide landen aan de slag met mijn diploma. Om een goede vergelijking te kunnen maken tussen ziekenhuizen in België en Nederland zou ik nog graag een stage willen doen in Nederland. Ik ben nog aan het uitzoeken, of ik dat eventueel kan regelen voor volgend studiejaar. Het schijnt dat je in Nederland wel gewild bent met een Belgisch diploma, omdat de opleiding goed staat aangeschreven. Maar ik zou ook zeker wel in België willen werken uiteindelijk.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.