Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘HBO-V’er moet zich onderscheiden aan bed’

MAARSSEN - HBO-verpleegkundigen moeten hun kennis meer toepassen in de directe patiëntenzorg in plaats van daarbuiten.

Velen denken alleen op HBO-niveau te kunnen werken door zich te specialiseren of leidinggevende te worden.

Manager

Dat zegt hoogleraar Verplegingswetenschappen Mieke Grypdonck in VerpleegkundeKatern, het huisblad van het VUmc in Amsterdam. Volgens haar neigen veel verpleegkundigen niveau vijf om mogelijkheden van hun opleiding te zoeken in functies als casemanager, verpleegkundig specialist of manager. Grypdonck vindt dat zonde. HBO-V’ers zouden hun opleidingsniveau moeten gebruiken om de directe zorg te verbeteren. ‘Daar is nog veel in te winnen’, zegt zij.

Strategie

Grypdonck meent dat HBO-verpleegkundigen meer zouden moeten leren om ter plekke in te spelen op situaties die zich voordoen. ‘Je moet aandachtig zijn, situaties kunnen analyseren en oplossingen aanbieden vanuit je hogere kennis’, zegt zij. ‘Je moet je strategie afstemmen op de stijl waarmee een patiënt met zijn ziekte omgaat en bekijken of je gedrag wel effect heeft.’ Grypdonck is van mening dat veel HBO-verpleegkundigen daaraan voorbij gaan en zich richten op snelheid en zichzelf.

Sneller denken

Snel werken leidt volgens de hoogleraar tot minder nadenken en dat is nu juist waar verpleegkundigen op niveau vijf zo goed in zijn. ‘De manier van werken die ik bepleit hoeft niet meer tijd te kosten, het vereist alleen sneller denken’, zegt zij.

1 REACTIE

  1. Ik vind dit zeker waar, maar wil als HBO V/VGG die aan het bed werkt in de ouderenzorg wat aanzwengelen. Er zijn nog te weinig (zorg) organisaties die HBO V aan het bed willen i.v.m salaris/takenpakket/uitdaging.Ik verdien minder omdat mijn functie niet bestaat in het functiehuis vd organisatie!
    Men grijpt sneller naar een goedkopere oplossing nl niveau 4, deze vpk doet met ondersteuning hetzelfde kunstje…
    Niet dus!!
    vpk niv 4 zijn prima verpleegkundigen, maar de zorg wordt complexer, vraagt om sneller reacties , op langer termijn en persoonsgericht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.