Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Helft Nederlanders moedigt zwarte lijst aan

Ruim de helft van de Nederlanders (56%) pleit voor meer transparantie in de zorgsector: zij willen een zwarte lijst met artsen en specialisten die een medische fout hebben begaan.
Helft Nederlanders moedigt zwarte lijst aan

Dat blijkt uit de HealthTracker van een public-relationsadviesbureau onder ruim 600 Nederlanders. Driekwart van de ondervraagden vindt dat de professionals mensenwerk verrichten en dat fouten daar dus bij horen. Maar die fouten moet de overheid hard straffen, vindt bijna 1 op de 2 Nederlanders.

Schorsing
Vorige week werd bekend dat patiënten naar verwachting nog dit najaar op een ‘zwarte lijst’ op internet zien of verpleegkundigen ooit geschorst zijn of uit hun beroep gezet na een uitspraak van de tuchtrechter. Vooralsnog kon je deze informatie alleen in de Staatscourant vinden. De Wet BIG wordt nu gewijzigd, waardoor het juridisch mogelijk wordt deze informatie ook via het internet te raadplegen. De gegevens kunnen later dit jaar worden geraadpleegd via de website van het BIG-register en via www.kiesbeter.nl. Via de Nederlandse website zouden patiënten straks ook via links op vertaalde websites van andere EU-landen kunnen komen.

Vonnissen
De informatie die op de sites komt te staan is alleen relevante informatie die op dat moment nog geldt, vroegere vonnissen bijvoorbeeld staan er niet bij. Ziekenhuizen moeten hier echter wel van op de hoogte zijn. Daarom wil Klink dat ziekenhuizen in alle Eu-lidstaten verplicht worden om verklaringen over slechte artsen en verpleegkundigen af te geven aan een mogelijke nieuwe werkgever.

Hoog cijfer
Uit het rapport bleek eveneens dat men wel vertrouwen blijft hebben in de zorgsector. Maar liefst 8 op de 10 Nederlanders belonen de zorg met het rapportcijfer 7 of hoger.

De Vos & Jansen HealthCare 
Door: redactie Nursing

‘Zwarte lijst’ nog dit najaar een feit
Minister wil Europese zwarte lijst verpleegkundigen
Zwarte lijst voor falende verpleegkundigen

1 REACTIE

  1. Je vindt al een zwarte lijst op
    http://www.sin-nl.org/
    Dat de nederlanders vertrouwen in de medische zorg hebben, zegt niets. Ze vertonen de grootste mate van vertrouwen in hun officiele instanties dan inwonders van elk andere westers land, terwijl het hier heus niet beter is in alle opzichten dan elk andere land. Het zal wel met de geest van de verzuiling komen, waardoor de nederlander in zijn eigen polder zit en niet ziet dat in de aangrenzende polder het water al tot aan de lippen gestegen heeft. De zogenaamde tolerantie is gewoon onverschilligheid. Ik heb in nederland nooit zoveel gehoord “schoenmaker blijf bij Uw leest”. Zo’n uitspraak is in andere landen ondenkbaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.