Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft van de patiënten gaat ongezond een operatie in

Ongeveer 40 procent van de volwassen patiënten die een operatie ondergaat is heeft twee of meer leefstijlrisicofactoren, zoals overgewicht, roken of overmatig alcoholgebruik. Deze risicofactoren kunnen leiden tot complicaties tijdens de ingreep en tot vertraagd herstel. Dat blijkt uit onderzoek van Christa Boer en Willie Scharwächter van VU medisch centrum.

Deze patiënten vallen volgens hen tussen wal en schip. Door gebrek aan tijd en geld bestaan er nauwelijks mogelijkheden om de patiënten te ondersteunen bij het verbeteren van de gezondheid voor de operatie. De onderzoekers pleiten daarom voor meer begeleiding en preventie. Zorgverzekeraars zouden hier volgens hen geld voor beschikbaar moeten stellen.

Preventie
De afdeling anesthesiologie van VUmc doet al enige tijd onderzoek naar het voorkomen van gezondheidsrisico’s bij te opereren patiënten binnen het project ‘Gezond Opereren’. Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van de patiënten geen weet heeft van het eigen overgewicht en de te hoge bloeddruk.

Lange termijn
“Een operatieve ingreep kan een belangrijke motivator zijn voor het starten met een gezonde leefstijl”, zegt onderzoeker Scharwächter. “Het terugdringen van de risico’s kan tevens gunstige gevolgen hebben op het beloop van de operatie en de gezondheid van de patiënt op langere termijn.”

Toekomst
Het is de vraag of er in de nabije toekomst geld beschikbaar wordt gesteld om patiënten te kunnen begeleiden in het verbeteren van hun gezondheid. Scharwächter is om die reden begonnen om meer belangstelling voor preventie te genereren bij zowel zorgverzekeraars als andere subsidieverstrekkers.

 

Bron: VUmc

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.