Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het Beste Zorgidee: de vijf kanshebbers

Een app om met de huisarts te communiceren, een belevingskussen, een gespecialiseerde huisarts en twee ideeën om verkeerd medicijngebruik tegen te gaan. Bijna 550 zorgmedewerkers stuurden een idee in voor de verkiezing. Dit zijn de vijf ideeën die kans maken om Het Beste Zorgidee van 2014 te worden.
Het Beste Zorgidee: de vijf kanshebbers

1. Rode vlaggen medicatie app

Wijkverpleegkundige Judith van Leeuwen bedacht een app waarmee je signalen van je patiënt zoals een bloedneus of een blauwe plek kunt rapporteren. Alle signalen per patiënt worden verzameld op een overzichtsscherm, zodat een arts of apotheker die de app ook bekijkt snel ziet of er  reden is tot bezorgdheid. Volgens wijkverpleegkundige Van Leeuwen worden dit soort signalen nu niet effectief geregistreerd, waardoor artsen of apothekers niet snel genoeg kunnen ingrijpen als er iets mis is.

2. MijnDokter app

Met de app MijnDokter, een idee van huisarts Hilderik van Schaik, kunnen patiënten 24 uur per dag en 7 dagen per week makkelijk en snel met de huisarts communiceren. Zo kunnen patiënten via de app een herhaalrecept aanvragen, een afspraak maken, of een foto van een plekje op de huid sturen. Ook een videoconsult behoort tot de mogelijkheden.

3. Gespecialiseerde huisarts

Jurriën Wind is huisarts en specialiseerde zich in de loop der jaren in urologie. Hij steriliseert al bijna twintig jaar mannen in zijn eigen praktijk. Hij merkt dat veel patiënten het fijn vinden dat te laten doen door hun eigen huisarts en pleit er dan ook voor dat meer collega’s zich specialiseren in een bepaald interessegebied. Dat heeft verschillende voordelen: de druk op de specialisten neemt af, het maakt het werk voor de huisarts nog leuker en het is voordeliger.

4. Belevingskussen

Het idee van Hans van Wetten, leidinggevende op een afdeling voor  bewoners met dementie, heet het belevingskussen. Dit is bedoeld voor mensen met dementie in een vergevorderd stadium waarvoor maar heel weinig hulpmiddelen te vinden zijn die hun belevingswereld prikkelen. Het belevingskussen schiet daarin te hulp: in het kussen zitten sensoren en luidsprekertjes en als de patiënt het kussen aanraakt, worden er stemmen, liedjes en muziek speciaal gericht op de gebruiker afgespeeld.

5. Bijsluiters begrijpelijk maken

Econoom Alexander Grassi ontwikkelde een systeem dat als doel heeft een bijsluiter te maken bij medicijnen die iedereen kan begrijpen. Grassi kwam op het idee toen hij na een hartstilstand amper de betekenis of het effect kende van de medicijnen die hij moest slikken. De methode die hij bedacht heeft werkt met heldere taal, plaatjes en geluid.

Op welk idee stem jij?

Klik hier om je stem uit te brengen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.