Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het inco-dagboek

De zorg voor dementerende ouderen met een vorm van incontinentie is complex. Wat kunnen verpleegkundigen doen om incontinentie te voorkomen? Naast het in kaart brengen van de gewoontes en wensen van de oudere is het belangrijk om drie dagen een inco-dagboek bij te houden.

Het inco-dagboek is een lijst waarop de verpleegkundige gedurende drie dagen gegevens noteert over de frequentie, de ernst en het tijdstip van de incontinentie. Het is een afgeleide van het mictiedagboek, door specialist ouderengeneeskunde Paul van Houten aangevuld met gegevens over fecale incontinentie.

Welke soort
Misschien denk je dat het invullen van lijsten en het bijhouden van een inco-dagboek tijd kost die niet ten goede komt aan de directe zorg voor de cliënt. Toch verdient die tijd zich snel terug. Een inco-dagboek bijhouden is van groot belang om vast te stellen om welke soort incontinentie het gaat en welke hulp de cliënt nodig heeft. Door vroege signalering en diagnostiek kun je de incontinentie voor een deel verminderen. De pdf van het inco-dagboek staat onderaan dit bericht.

Het inco-dagboek hoort bij het artikel ‘Incontinentie bij dementerenden voorkomen’ dat verscheen in Nursing mei 2011.

En hier vind je de Mini Mental State Examination (MMSE) dat in het Nursing-artikel wordt genoemd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.