Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe is het met de finalisten van 2010?

Marleen van Dijk ging vorig jaar naar huis met de titel Nursing Verpleegkundige van het Jaar, een jaar lang gratis toetsen van E-Nursing én een flinke reischeque ter waarde van 2000 euro. Hoe is het nu met haar en de nummers twee en drie?
Hoe is het met de finalisten van 2010?

1. ‘De titel Verpleegkundige van het Jaar 2010 zal me altijd bijblijven’ Marleen van Dijk-Vonderhorst (26), Gelderse Vallei in Ede, afdeling neurologie:
‘Ik maakte de toetsen niet om de titel te behalen. Het was dan ook een enorme verrassing dat dat wel zo bleek te zijn. Het voelt goed om een jaar lang ambassadeur van het vak te zijn. Het brengt me in een positie om mijn visie op het vak verpleegkunde meer tot uiting te brengen en mensen enthousiast te maken voor ons vak. Ik ben dan misschien nog jong, maar ik weet heel goed hoe je je opstelt en gedraagt als een professional. Naast de oudere garde, wil ik daarom ook mijn generatie verpleegkundigen oproepen om mee te doen aan de Challenge. Je kan de toetsen vrijblijvend maken en toetsen hoe het met jouw kennis gesteld is. Altijd leerzaam om te doen en je hebt weer wat punten in je Kwaliteitsregister! Laten we open staan voor elkaar om tot de beste zorg te komen die de patiënt van ons mag verwachten en samen het vak verpleegkunde vertegenwoordigen. En daar is de Nursing Challenge een uitstekend platform voor!’

2. ‘De sfeer tijdens de finale was erg leuk, we gunden elkaar echt de titel’ Marianne van Hartingsveldt (50), wijkverpleegkundige bij Buurtzorg in Vlaardingen:
‘In Nursing november 2010 las ik dat er voor de toets klinisch redeneren maar 130 geslaagden waren. Ikzelf had de toets gemaakt en daarbij geen enkele fout. Ik dacht dus wel eventjes ‘Oeps.’ Die 130 moesten immers voor allevier de toetsen slagen om in aanmerking te komen voor de finale. En ikzelf wist inmiddels dat ik ze alle vier had gehaald! De finale was erg spannend, maar: ‘Gewoon doen, wat je altijd doet,’ hield ik mezelf voor en dat heeft me de tweede plek opgeleverd. De sfeer onderling tijdens de finale was erg leuk, we gunden elkaar echt de titel en de support van iedereen was hartverwarmend. Achteraf bleek dat een van de directeuren van Buurtzorg Nederland, Kety de Kwaasteniet, in de zaal zat! Super toch? Veel verpleegkundigen komen vaak niet verder dan hard werken. Bij veel instellingen is er weinig tijd en geld voor scholing. De Challenge is een leuke én gratis testcase die je naast je eigen verpleegkundige kennis kunt leggen om te vergelijken. Voor jou als algemeen verpleegkundige, maar ook als je gespecialiseerd bent is het goed om te kijken hoe het is gesteld met je algemene verpleegkundige kennis. Ik kijk nuchter, maar met veel voldoening terug op de Challenge. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en zou iedereen aanraden mee te doen.’   

3. ‘Toen ik las dat ik bij de eerste tien zat, moest ik heel hard lachen’ Wietske Wijnja (38), long- en oncologieverpleegkundige in het Zaans Medisch Centrum:
‘Ik ben altijd wel in voor toetsen en cursussen en was ook al bekend met E-Nursing. Toen de Challenge startte, was ik vooral nieuwsgierig naar mijn eigen kennisniveau en totaal niet bezig met die titel van Verpleegkundige van het Jaar. Omdat je de toetsen tussentijds kunt stoppen maakte ik ze tijdens de nachtdienst, ideaal. Toen ik een brief thuiskreeg dat ik bij de tien finalekandidaten zat, moest ik eerst heel hard lachen. Ik zag er tegenop, maar nam mezelf toch voor af te maken waar ik mee was begonnen. Ik probeerde het als een manier te zien om mijzelf een duw omhoog te geven door op zo’n podium te gaan staan tussen beroepsgenoten. Het rollenspel tijdens de finale was best lastig. Omdat ik als laatste aan de beurt was, klapte ik door de zenuwen toch een beetje dicht. Ik vergat mezelf bijvoorbeeld voor te stellen aan de patiënt, waar ik nu met mijn verstand niet meer bij kan. Toch ben ik erg trots op mezelf dat ik de stap genomen heb mee te doen aan de finale en zou het dan ook iedere verpleegkundige aanraden.’  

Wil jij de Nursing Verpleegkundige van het Jaar worden én kans maken op een fantastische studiereis? Doe mee met de Nursing Challenge 2011!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.