Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoge opleiding voorkomt obesitas bij allochtoon

Investeren in onderwijs is de oplossing om overgewicht aan te pakken bij allochtone Nederlanders. Surinaamse, Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse Nederlanders zijn vaak te zwaar.

Dat schrijven Wageningse onderzoekers in Obesity.

Welstand
‘Het feit dat niet-Westerse allochtonen vaker te zwaar zijn dan autochtonen heeft voor een deel te maken met opvattingen over welstand’, zegt dr. Judith Cornelisse-Vermaat, verbonden aan de leerstoelgroep Marktkunde en consumentengedrag van Wageningen Universiteit.

Hoger opgeleid
‘In deze groepen leeft nog het idee dat een hoog lichaamsgewicht een teken is van welstand. Je ziet ook dat allochtonen minder vaak te zwaar zijn als ze hoger zijn opgeleid. Door opleiding verliest dat idee waarschijnlijk aan belang.’ Allochtonen zijn vaker gezond naarmate ze meer opleiding hebben, zo blijkt uit het onderzoek. Bij autochtonen is zo’n verband er niet.

Vetzuchtepidemie
De vetzuchtepidemie onder allochtonen treft de Turkse Nederlanders het zwaarst, en de Marokkanen het minst. Bij alle onderzochte etnische groepen, inclusief de Nederlandse autochtonen, zijn mannen vaker te zwaar dan vrouwen. De enige groep die wat dat betreft afwijkt, is die van de Surinamers. Onder Surinamers is de kans dat vrouwen te zwaar zijn groter dan de kans dat mannen te zwaar zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.