Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

– Home – Nursing voor verpleegkundigen

- Home - Nursing voor verpleegkundigen

In 2011 is er bijna 63 miljard euro beschikbaar voor de zorg. Dit was in 2010 ruim 60 miljard. Als er geen maatregelen worden genomen, zal de extra groei van de zorguitgaven ruim 2 miljard euro bedragen, stelt het ministerie van VWS. Hieronder volgt een overzicht van de maatregelen waarmee ook jij als verpleegkundige te maken zult krijgen.

AWBZ: 287 miljoen minder
Een van de maatregelen is het korten van de AWBZ. Het budget waarmee zorgkantoren de AWBZ-zorg inkopen, gaat met 287 miljoen euro omlaag. Zorgkantoren moeten hun inkoopbeleid verbeteren waardoor kwalitatief goede en doelmatige zorg goedkoper wordt, vindt demissionair minister Klink. Voor de AWBZ trekt VWS in totaal 23,67 miljard euro uit: 1,7 miljard euro voor langdurige ggz-zorg, 6,4 miljard euro voor de gehandicaptenzorg, 12,8 miljard euro voor de verpleging en verzorging en 2,2 miljard euro voor het persoonsgebonden budget.

Zorg in ziekenhuizen
Daarnaast moeten verbeteringen in de zorg ruim honderd miljoen euro gaan besparen. Zo moet er veiliger worden gewerkt in ziekenhuizen, waardoor er vijftien miljoen euro wordt bespaard. Ook moet onnodige zorg voorkomen worden door eerst te kiezen voor lichtere behandelvormen. Dit zou een bezuiniging van dertig miljoen euro betekenen.

Betalen voor verblijf
Mensen die in een instelling voor langdurige zorg wonen, moeten voortaan een minimale eigen bijdrage van 400 euro per maand betalen voor de kosten voor verblijf. Nu betalen ruim dertigduizend mensen een lagere eigen bijdrage voor verblijf. Deze maatregel, die 80 miljoen euro oplevert, gaat het ministerie nog uitwerken per doelgroep.

Basispakket kleiner
Maatregelen om het basispakket te verkleinen moeten 173 miljoen euro opleveren. Burgers moeten voortaan hulpmiddelen, zoals rollators, krukken en looprekken uit eigen zak betalen (besparing: 21 miljoen euro). De mondzorg voor 18- tot 21-jarigen verdwijnt uit het basispakket (besparing: 100 miljoen euro), net zoals de anticonceptiemiddelen (besparing: 32 miljoen euro), met uitzondering van vrouwen jonger dan 21 jaar. Voor antidepressiva mag jaarlijks niet meer dan twintig miljoen euro worden voorgeschreven.

Extra geld tegen babysterfte
Naast de maatregelen om te bezuinigingen wil het kabinet ook investeren in de zorg. Zo wordt er 24 miljoen euro uitgetrokken om de babysterfte terug te dringen. Dit bedrag zal vanaf 2012 structureel oplopen tot 38 miljoen. Het is bedoeld om de samenwerking tussen gynaecoloog, verloskundige en kraamzorg te versterken. In 2010 komt er een pre-conceptiespreekuur waar de verloskundige (of andere zorgverlener) op huisbezoek gaat bij alle zwangeren voor de 34e week van de zwangerschap. Dit is bedoeld om mogelijke risico’s tijdens de bevalling te beoordelen.

Stoppen met roken
Ook zullen er speciale programma’s komen die mensen helpen bij het stoppen met roken. Deze programma’s worden toegevoegd aan het basispakket van de zorgverzekering, vanwege de gezondheidswinst die dit oplevert.

Omdat het huidige kabinet demissionair is en de formatie van een nieuw kabinet nog bezig is, kan het beleid van de overheid voor 2011 veranderen. Voor meer informatie kun je kijken op de Prinsjesdagwebsite.

Lees hier de complete begroting van het ministerie van VWS.

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.