Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisarts snel met astmamedicatie bij baby

Bij kinderen onder de één jaar zijn luchtwegklachten voor ouders de belangrijkste reden om naar de huisarts te gaan. De arts schrijft in veertig procent van de gevallen medicijnen voor, terwijl de klachten vaak vanzelf overgaan.

 

Dat concludeert kinderarts in opleiding Brita de Jong van het UMC Utrecht in haar promotieonderzoek naar kinderen in het eerste levensjaar met lagere luchtwegklachten.

Hoesten
In het onderzoek blijkt de helft van de kinderen in het eerste levensjaar vanwege hoesten of piepen bij de huisarts te komen. Buitenlandse moeders en moeders met een aanvullende verzekering blijken naar de huisarts te gaan. Ook ouders van crèchekinderen komen vaker. De Jong: ‘Los van de medische klachten, spelen eigenschappen van ouders en kind een belangrijke rol in het zorggebruik.’

Medicatie
Verder laat De Jong zien dat veertig procent van de kinderen die bij de huisarts antibiotica of anti-astma medicatie krijgt voorgeschreven. Jongens en crèchekinderen hebben een grote kans om een voorschrift te ontvangen. Ook hoger opgeleide of oudere moeders vormen een verhoogd risico.

WHISTLER
Brita de Jong promoveert op 24 januari aan de Universiteit Utrecht. Haar promotie maakt deel uit van het WHISTLER -onderzoek naar luchtwegklachten bij baby’s  in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.