Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hulpverleners herkennen huiselijk geweld slecht

Niet meer dan een fractie van het aantal gevallen van huiselijk geweld wordt geregistreerd. Dat komt onder meer doordat hulpverleners huiselijk geweld slecht herkennen. Schattingen over hoe vaak het gebeurt, moeten dan ook flink bijgesteld worden.

Dat stelt de Amsterdamse arts Udo Reijnders op grond van onderzoek dat hij publiceert in het Britse Journal of Clinical Forensic Medicine. Elk jaar overlijden in Nederland officieel zestig tot tachtig vrouwen en veertig tot vijftig kinderen door mishandeling. Volgens Reijnders, verbonden aan de GGD in Amsterdam, moeten die aantallen in werkelijkheid veel hoger zijn. Reijnders toonde vijf foto’s aan collega’s en aan artsen en verpleegkundigen op een aantal afdelingen spoedeisende hulp.

Brandplekken
Op de foto’s waren sporen van veel voorkomend geweld te zien. De artsen en verpleegkundigen moesten het letsel beschrijven en een diagnose stellen. De gevolgen van een harde klap in het gezicht konden de hulpverleners goed thuis brengen. Ook brandplekken van sigaretten die patiënten op zichzelf hadden uitgedrukt, werden correct geïdentificeerd. Maar bij een bijtwond, een harde klap of een klap met een riem op de billen trok slechts een minderheid van de artsen en -verpleegkundigen op de afdeling eerste hulp de juiste conclusie.

Huiselijk geweld
Politieartsen brachten het er evenmin best van af. De helft herkende de klap, driekwart de sporen op de billen. Andere hulpverleners beoordeelden de geweldsporen nog minder goed. Ze merkten op dat ze in de opleidingen nauwelijks zijn getraind op dergelijke situaties. Huisartsen vinden dat ze in het geheel niet of in ieder geval zeer onvoldoende op het herkennen van huiselijk geweld zijn voorbereid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.