Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hypnotherapie bij kinderen blijvend effectief

Hypnosetherapie heeft blijvend effect bij kinderen met chronische buikklachten. Dat blijkt uit een vervolgonderzoek van professor Marc Benninga, kinderarts maag-, darm- en leverziekten in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Het effect blijkt na vijf jaar nog merkbaar. De resultaten van dit onderzoek verschenen afgelopen maand in The American Journal of Gastroenterology.
Hypnotherapie bij kinderen blijvend effectief

Vijf jaar geleden onderzocht Benninga samen met Dr. Arine Vlieger, kinderarts in het Antonius ziekenhuis in Nieuwegein, het effect van hypnose bij kinderen met chronische buikpijn. Toen bleek al dat hypnose effectief was tegen chronische buikpijn bij kinderen. Tijdens dat onderzoek werd de helft van de kinderen behandeld door een hypnotherapeut middels zes sessies van een half uur. De andere helft kreeg een even lang durend consult bij een kinderarts waar ze de standaardbehandeling met controles en voorlichting over voeding, pijnstillers, laxeermiddelen en medicatie kregen. De hypnotherapie had in 85 procent van de gevallen succes, tegenover 25 procent van de reguliere therapie. In zijn vervolgonderzoek besloot Benninga dezelfde kinderen opnieuw te ondervragen naar het langetermijneffect van de hypnosetherapie. Hieruit bleek dat 68 procent van de kinderen die de hypnosetherapie ondergingen er nog steeds baat bij hadden, tegenover 20 procent van de kinderen die destijds een reguliere therapie hadden ondergaan.

Verder onderzoek
Benninga is op dit moment bezig met het opzetten van een studie waaraan 260 kinderen met chronische buikklachten meedoen. Uit Amerikaans onderzoek onder volwassenen blijkt dat het beluisteren van een cd met daarop sessies met een hypnotherpeut bijna even effectief zou zijn als behandeling door een persoonlijke therapeut. Als dat ook voor kinderen geldt, zou dit een enorme kostenbesparing kunnen betekenen. Om dit te kunnen toetsen heeft Benninga twee grote subsidies van ZonMw ontvangen.

AMC
Door: Redactie Nursing, Arjanne Aleman

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.