Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

IC-patiënt en familie missen nazorg

Patiënten die enige tijd op de intensive care (IC) hebben gelegen, hebben behoefte aan nazorg, net als hun naasten.
IC-patiënt en familie missen nazorg

 

Dat concludeert intensivist Annelies Tacx van VU medisch centrum aan de hand van een daar gehouden patiëntendag voor ex-IC patiënten. In een artikel in Medisch Contact van 1 februari beschrijft Tacx dat patiënten psychische, fysieke en sociale beperkingen aan een IC opname over kunnen houden. Deze beïnvloeden de kwaliteit van leven van de patiënt en zijn naasten. Tijdens een afgesproken moment na het verblijf op de IC, zouden de vragen van patiënten en naasten kunnen worden beantwoord.

Braakliggend probleem

Op grond van de reacties van de voormalig IC-patiënten lijkt er duidelijk sprake van een braakliggend probleem in de nazorg. De nazorg moet volgens Tacx worden verleend door een intensivist, een IC-verpleegkundige en een psycholoog. Deze gecombineerde aanpak zorgt ervoor dat psychische en somatische problematiek, besproken kan worden en behandeld. VU medisch centrum wil op korte termijn een dergelijke nazorgpoli starten.

Posttraumatische stressstoornis

Een IC opname kan uitmonden in een posttraumatische stressstoornis. Ook terugkerende angsten en dromen kunnen een psychische klacht zijn. De kwaliteit van leven kan hierdoor verminderen en soms is het onmogelijk terug te keren naar het werk. Een fysiek gevolg van een IC opname kan verlies van kracht door critical illness-polyneuropathie (een aandoening van de perifere zenuwen die kan voorkomen bij ernstig zieke patiënten die tenminste enkele dagen worden beademd) zijn. Soms leidt dit tot langdurige revalidatie. Uitstel van deelname aan het arbeidsproces kan vervolgens weer aanleiding zijn voor psychische klachten.

Lees ook:

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.