Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

IC-richtlijn levensbeëindiging is wereldprimeur

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) heeft een richtlijn opgesteld over het stopzetten van de behandeling van patiënten op de intensive care. Hiermee heeft Nederland een wereldprimeur.
IC-richtlijn levensbeëindiging is wereldprimeur

Artsen beslissen volgens de nieuwe richtlijn of een behandeling al dan niet wordt voortgezet. De richtlijn kan een eind maken aan de onduidelijkheid over procedures omtrent levensbeëindiging. Drie jaar geleden bleek uit promotieonderzoek van Dick Kleijer, hoofdverpleegkundige op de ic van het Groningse UMCG, dat driekwart van de ic’s geen regels heeft opgesteld voor het stopzetten van een behandeling.

Zinloos
De nieuwe richtlijn behandelt doseringen van medicatie, conflictsituaties en de wijze waarop artsen op een menswaardige manier het leven van een patiënt kunnen beëindigen. Rik Gerritsen, voorzitter van de ethische commissie van de NVIC, zegt in het AD dat het altijd al de beslissing van de medicus is geweest. In sommige ziekenhuizen beslisten naasten echter nog wel. Wanneer medische behandeling zinloos is, mag de arts anders beslissen dan de naasten. Maar de criteria hiervoor zijn niet duidelijk.

Conflicten
Volgens de Volkskrant overlijden per jaar 8500 patiënten op de intensive care. Hiervan sterft  tachtig procent na het staken van de behandeling. Dit leidt in tien procent van de gevallen tot conflicten met nabestaanden.

Skipr / De Volkskrant
Door: redactie Nursing

Nederlandse Vereniging voor Intensive Care / richtlijnen

1 REACTIE

  1. mijn man martin heeft na tia herseninfarct hersenbloeding alles doorstaan wordt door het westende ziekenhuis behandelt deze plaatsen voor het gemak een peg-catheter die verkeerd komt tezitten wordt weer op de operatiekamer gebracht voor een zware operatie terug naar af op de intensive care had hij hierbij een hartstilstand gekregen geen reanimatie mogelijk nu terwijl alle vitale organen werken behalve versnelde ademhaling door het niet kunnen opgeven van slijm geen reanimatie mogelijk??????door hun blunders terug bij af nee nog erger maken nu ook nog eens een beslissing die door hun toedoen is gerealiseerd zijn zij god?????

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.