Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IC-verpleegkundigen herkennen delier niet

UTRECHT - IC-verpleegkundigen missen een instrument om een delier bij patiënten te kunnen herkennen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht - sectie verplegingswetenchap.
IC-verpleegkundigen herkennen delier niet

 

Uit de literatuurstudie die IC-verpleegkundige Nelleke de Wit voor haar afstudeeronderzoek verrichtte, bleek dat IC-verpleegkundigen geen observatieinstrument hebben om tijdens de verzorging een delirium vast te stellen bij beademde patiënten. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Patiënten willen bijvoorbeeld als gevolg van het delier hun beademingstube of infuuslijnen verwijderen.

NEECHAM
Beademde IC-patiënten hebben geen stemgeluid en dat beperkt de communicatie. Om die reden is een bestaand instrument, de NEECHAM verwardheidschaal, aangepast voor beademde IC-patiënten. Acht experts hebben de IC-versie van de NEECHAM gevalideerd. De NEECHAM verwardheidschaal versie IC is getoetst bij dertig beademde IC-patiënten.

Bruikbaar
De bruikbaarheid van de NEECHAM versie IC werd door middel van een vragenlijst beoordeeld door de IC-verpleegkundigen. Conclusie is de NEECHAM verwardheidschaal versie IC voldoende tot goed bruikbaar is.

Meer informatie over delier op nursing.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.