Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: ‘Chronische beademing moet beter’

Het gebruik van geavanceerde medische technologie voor beademing buiten het ziekenhuis kan beter. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
IGZ: 'Chronische beademing moet beter'

Bij patiënten die chronische beademing nodig hebben zijn de afstemming en de coördinatie tussen alle betrokken partijen niet gewaarborgd, staat in het onderzoeksrapport van de IGZ.

Forse groei
Steeds vaker gebruiken patiënten buiten het ziekenhuis geavanceerde medische technologie zoals beademingsapparatuur. Doel van chronische beademing is het leven van de patiënt te verlengen en de kwaliteit van leven te verbeteren door gebruik te maken van een beademingsapparaat gedurende 24 uur of een periode van de dag. Uit het onderzoek van het RIVM van 2005 blijkt een forse groei van het aantal thuisbeademden in de afgelopen jaren.

Onduidelijkheid over verantwoordelijkheid
Bij thuisbeademing is een hele keten van verschillende partijen betrokken, zoals de patiënt zelf, het Centrum voor Thuisbeademing (CTB), medisch specialisten, (verpleeg)huisartsen, verpleegkundigen in zieken- en verpleeghuis en thuiszorgorganisaties, verzorgenden en mantelzorgers. De inspectie signaleert een onduidelijkheid over de medische eindverantwoordelijkheid voor deze patiënten.

Incident tijdens ziekenhuisopname
Uit interviews onder patiënten blijkt dat bij ziekenhuisopname de afstemming in de keten onvoldoende is. Bij ziekenhuisopname is er geen plaats beschikbaar in het ziekenhuis, komen de patiënten op een verkeerde afdeling of worden zij te vroeg ontslagen. Ook geeft 14 procent van de patiënten aan dat zij tijdens ziekenhuisopname één of meerdere incidenten met de beademing hebben gehad.

Ambulancevervoer
Ook de afstemming bij het vervoer per ambulance van patiënten die chronische beademing nodig hebben is te gebrekkig. Ongeveer eenvijfde van de patiënten die met een ambulance zijn vervoerd geeft aan dat er tijdens het vervoer problemen waren met de beademing. Als belangrijkste oorzaken geeft men aan dat er geen ruimte is voor het beademingsapparaat in de ambulance en dat het ambulancepersoneel de werking van het beademingsapparaat niet kent.

De inspectie wil dat de betrokken veldpartijen voor 1 september 2011 een landelijke veldnorm chronische beademing ontwikkelen.

Inspectie voor de Gezondheidszorg 
Door: redactie Nursing

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.