Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: ‘Verpleegkundigen Maasstad namen verantwoordelijkheid niet’

Het falen in het Maasstad Ziekenhuis bij de aanpak van de uitbraak van de multiresistente Klebsiella oxa-48 bacterie in 2011 is verwijtbaar. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een vandaag verschenen rapport.

Het functioneren was op vele niveaus in het ziekenhuis niet adequaat, concludeert de inspectie in het rapport. Zowel verpleegkundigen als medisch specialisten namen hun verantwoordelijkheid niet, spraken elkaar niet aan en werkten ook niet samen om de uitbraak te beteugelen en nieuwe infecties te voorkomen. Zij waren bekend met de aard en omvang van de uitbraak en hebben daarom volgens de inspectie patiënten aan grote risico’s blootgesteld.

 

Tuchtklacht

Ook de bestuurder en de raad van toezicht hadden onvoldoende oog voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg, staat in het rapport te lezen. De directieraad en zorgmanagers kwamen te laat en onvoldoende in actie. De inspectie dient nu een tuchtklacht in tegen meerdere artsen-microbioloog. Vooral zij hebben een zware verantwoordelijkheid om te zorgen voor effectieve infectiepreventie en in te grijpen als dat nodig is. De inspectie vindt dat zij niet gehandeld hebben zoals verwacht mag worden en dient daarom een tuchtklacht in. Alle artsen-microbioloog waren op de hoogte van de Klebsiella-uitbraak maar reageerden niet adequaat op het toenemende aantal besmette patiënten. Zij spraken elkaar niet aan op hun verantwoordelijkheid om maatregelen te treffen en zochten onvoldoende hulp van boven en van buiten.

 

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.