Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ waarschuwt apotheken voor medicatiefouten

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waarschuwt alle openbare en ziekenhuisapotheken voor ernstige medicatie- en receptfouten door onbetrouwbare patiëntgegevens.
IGZ waarschuwt apotheken voor medicatiefouten

 

De IGZ waarschuwt apotheken voor schijnveiligheid van elektronische apotheekinformatie. Omdat apotheken werken met vervuilde bestanden met als gevolg onbetrouwbare software is de elektronische medicatie en receptbewaking onveilig. Dit vormt een aanzienlijk risico voor de patiënt.

Situatie is ernstig

De IGZ doet momenteel onderzoek naar gekoppelde informatiesystemen. Alhoewel het onderzoek nog niet is afgerond, noodzaakt de ernst van de situatie de IGZ nu al te waarschuwen. Uit het lopende onderzoek blijkt dat het computersysteem geen medicatiebewakingsignalen afgeeft op het moment dat dit zou moeten. Zo’n bewakingsignaal is noodzakelijk om te voorkomen dat patiënten gevaar lopen doordat verschillende medicijnen die niet samen gaan door elkaar worden geslikt, te voorkomen dat er dubbel wordt uitgeleverd en elektronisch wordt gewaarschuwd voor allergiereacties of contra-indicaties. Ook computers die niet op een netwerk zijn aangesloten kunnen dit risico met zich mee dragen.

Risicoanalyse uitvoeren

De IGZ ontdekte daarnaast dat patiëntbestanden in de dienstapotheek ontbreken terwijl deze wel aanwezig zijn in de elektronisch gekoppelde zogenaamde bronapotheek. De dienstapotheek beschikt daardoor niet over alle relevante patiëntinformatie om risico’s te signaleren. De IGZ wil dat iedere apotheek onmiddellijk een risicoanalyse uitvoert van met name de geautomatiseerde receptverwerking. Software moet worden getest, risico’s moeten worden weggenomen. Patiëntenbestanden moeten nauwkeurig worden beheerd. Dubbele patiëntgegevens moeten worden gecorrigeerd. Er moet een procedure worden opgesteld om in de toekomst meervoudige patiëntbestanden te voorkomen. Elke apotheek moet een registratie aanleggen van waargenomen ICT-fouten. De IGZ zal alle apotheken schriftelijk op de hoogte brengen. 

IGZ

Lees meer over medicatiefouten
 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.