Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ wil landelijke registratie vrijheidsbeperking

Instellingen in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg zijn druk bezig met het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen en met succes. Concrete cijfers over de landelijke vooruitgang zijn echter niet te achterhalen. De IGZ wil daarom dat er een landelijk registratiesysteem komt voor vrijheidsbeperkingen.

Dit maakt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekend. Zij beoordeelde het beleid en de praktijk in 49 verpleeg- en verzorgingshuizen en 51 instellingen voor gehandicaptenzorg.

 

Cultuuromslag 

In vergelijking met 2008 is er sprake van een ware cultuuromslag volgens de IGZ. Medewerkers zijn actief op zoek naar alternatieven voor vrijheidsbeperking, waardoor het toepassen ervan vermindert. Cliënten en vertegenwoordigers spreken op open wijze over vrijheidsbeperking met de zorgverleners. En cliënten worden meer betrokken bij het zoeken naar alternatieven. Bij de meeste zorgaanbieders ontbreekt het echter wel aan concrete doelstellingen voor het terugdringen van vrijheidsbeperkingen.

 

Vergelijking tussen sectoren
In de gehandicaptenzorg ziet de IGZ grotere verbeteringen dan in de zorg voor mensen met dementie. Dit heeft onder andere te maken met de  grotere deskundigheid van het personeel. In de psychogeriatrie was de communicatie over het al dan niet toepassen van vrijheidsbeperking wel beter geregeld.

 

Vrijheidsbeperking neemt af

Uit de bezoeken van de inspectie blijkt dat het aantal vrijheidsbeperkingen afneemt. Er is echter nog geen landelijk beeld te geven. Dat komt doordat de aangeleverde informatie niet altijd vergelijkbaar was, bijvoorbeeld omdat de grootte van de locaties onderling te veel verschilde of doordat organisaties verschillende definities gebruiken voor vrijheidsbeperking.

 

Registratie

De inspectie vraagt de zorgaanbieders om, onder leiding van de brancheorganisaties, in 2011 een registratiesysteem te ontwikkelen voor de meest ingrijpende maatregelen (onrustbanden, diepe stoelen, afzondering en separatie). Dit systeem moet duidelijk in beeld brengen of vrijheidsbeperking inderdaad afneemt. Ook vraagt de inspectie de zorgaanbieders een preventiebeleid vast te stellen en als Raad van Bestuur een besluit te nemen over het al dan niet toepassen van vrijheidsbeperking in de instelling.

 

Het rapport Cultuuromslag terugdringen vrijheidsbeperking bij kwetsbare groepen in langdurige zorg volop gaande. Is in te zien via de webiste van de IGZ.

 

Bron: Inspectie voor de gezondheidszorg
Auteur: redactie TvZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.