Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: Zorg ’s avonds en ’s nachts moet beter

De zorg in ziekenhuizen schiet buiten kantooruren tekort, zo concludeert de Inspectie voor de gezondheidszorg. Patiënten lopen hierdoor onnodige risico's. De inspectie eist dat de risico's in de nacht en in het weekend snel omlaag moeten.
baby

De inspectie deed onderzoek in drie verschillende zorgketens: herseninfarct, heupfractuur en tweedelijns bevallingen. De sterfte rondom de bevalling en na een herseninfarct blijkt hoger tijdens de zo genoemde ANW-uren.

 

Perinatale sterfte

Tekortschietende zorg tijdens de avond- en nachturen heeft ondermeer als gevolg dat baby’s tijdens of vlak na de bevalling een groter risico lopen om te overlijden. In het rapport constateert de inspectie een verschil in het risico tussen vrouwen die thuis met de bevalling beginnen maar in het ziekenhuis eindigen, en vrouwen die de bevalling in het ziekenhuis beginnen. Wie thuis begint, loopt na opname in het weekend en in de nacht meer risico. Als de zwangere vrouw al onder toezicht van een gynaecoloog stond, is het risico bij zorg in avonduren en het weekend nog groter. Exacte cijfers geeft de inspectie niet. 

 

Herseninfarct

Bij patiënten met een herseninfarct werd een verhoogde sterfte in het weekend, de nacht en in de vroege ochtend gevonden. Hierbij is echter geen rekening gehouden met de ernst van het herseninfarct. Patiënten met een heupfractuur hebben juist een verlaagde kans op sterfte als zij in de avond zijn opgenomen, verder is er geen verschil.

 

Oorzaken

De oorzaken, volgens de inspecteurs: ‘Ontoereikende beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel bij piekdrukte, het niet tijdig onderkennen van risico’s, te afwachtend beleid, onvoldoende regie, het minimaal consulteren door zorgverleners van een meerdere, het ontbreken van een diagnose en problemen met informatie-uitwisseling.’ Ook ervaren zorgverleners soms drempels om de dienstdoende behandelaars te bellen. Bovendien spelen vermoeidheid en verminderde alertheid een rol.

 

V&VN

Beroepsvereniging V&VN herkent de uitkomsten van het onderzoek. V&VN-voorzitter Marian Kaljouw: “Blijvend investeren in de deskundigheid van verpleegkundigen en verzorgenden is cruciaal.”

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: IGZ / V&VN/ Volkskrant

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.