Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Ik ben niet alleen advocaat van de patiënt, maar ook de advocaat van mijn leerlingen’

Isata Allouti, verpleegkundige en praktijkopleider bij het Diakonessenhuis in Utrecht werd onlangs uitgeroepen tot Beste Calibris Praktijkopleider 2013.
'Ik ben niet alleen advocaat van de patiënt
Foto: ANP

1. De jury noemt je een ‘inspirerend voorbeeld’ voor studenten en andere praktijkopleiders. Vertel eens? En heb je tips?

‘Wat ik vaak terugkrijg van studenten is dat ik ze het vertrouwen en de ruimte geef om te leren. Ik wil graag iedereen gelijk behandelen, van arts tot schoonmaker. Dat geldt ook voor stagiairs: ik ben niet alleen advocaat van de patiënt, maar ook de advocaat van mijn leerlingen. Andere praktijkopleiders zou ik willen adviseren een veilige leeromgeving te creëren: schep een band met je student, vraag bijvoorbeeld hoe haar weekend was. Als je denkt dat er iets mis is, nooit denken: ‘Zij komt wel naar mij toe.’ Probeer bij iedere student het talent te zien – ook al is het soms lastig – en benadruk dat. Wees altijd bereikbaar, ook al is het je kantoordag.’

2. Wat is je bijgebleven uit je eigen stagetijd?

‘Dat ze me wel eens vergaten mee te vragen voor de koffie. Ik voelde me toen zó’n buitenstaander. Ik weet nog goed hoe het is om zes maanden met tegenzin naar stage te gaan, dat wil ik mijn leerlingen besparen.’

3. Volgens de jury werp jij je op als motivator om meer moslima’s te interesseren voor het vak van verpleegkundige.

‘Klopt, ik vertel regelmatig op middelbare scholen over mijn werk, met als doel moslimmeisjes te motiveren voor het vak. Ik krijg vaak terug dat werken in de zorg niet mag van het geloof – wassen, mensen aanraken, et cetera. Maar dat is wat mij betreft onwetendheid. Ik vertel ze wat mijn drijfveren zijn, dat ik er ook sta, mét hoofddoek. Omdat ik er wil zijn voor een ander, iets voor mensen wil doen. Ik kom regelmatig moslimstagiaires tegen, die door mij nog meer gemotiveerd raken. ‘Ik wil ook zo worden, ik kan het!’ Dan voel ik me vereerd. Ik zie mijn geloof niet als een belemmering in de zorg, eerder als iets extra’s.’

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.