Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Ik dacht: de zorg, daar kan ik wat over vertellen’

Verpleegkundige Yvonne de Vries (58) staat op plaats twaalf op de kandidatenlijst van de partij Nieuwe Wegen van ex-PvdA’er Jacques Monasch. Zij wil de politiek signalen geven vanaf de werkvloer.
1-yvonne-de-vries-272x272.jpg

Yvonne werkt de afgelopen vijftien jaar als hbo-verpleegkundige in de verpleeghuiszorg en als zzp’er voor cliënten met een persoonsgebonden budget (pgb). Eerder werkte ze onder andere als psychiatrisch verpleegkundige in de verslavingszorg en als verzorgende in de thuiszorg.

Wat doet u als verpleegkundige?

‘Ik werk in een verpleeghuis waar veel cliënten verblijven met psychische problemen door een vorm van dementie, Huntington en Korsakov. Daar coach ik collega’s in het toepassen van nieuwe regelgeving zoals de Wet bopz en het non-fixatie beleid. Een rolstoel mag je bijvoorbeeld niet meer zomaar op de rem zetten. Ik gebruik ook video-interventie in situaties die verzorgenden of verpleegkundigen ervaren als een probleem. Ik film verschillende zorgmomenten en die bespreken we samen. Het is enorm leerzaam om in een video te zien wat het effect is van je eigen gedrag. Verder werkte ik mee aan het ontwikkelen van de nieuwe, duidelijkere rolverdeling van verzorgenden en verpleegkundigen niveau 4 en 5 in het verpleeghuis. Naast dit werk ga ik nog een paar uur per week naar cliënten met een pgb. Die mensen ken ik al zo lang, die kon ik niet loslaten.’

Dit interview is onderdeel van de serie verkiesbare verpleegkundigen van 2017.

Hoe kwam u in de politiek terecht?

‘Ik zag Jacques Monasch op tv. Hij wilde een nieuwe partij oprichten met mensen die in allerlei sectoren op de werkvloer staan. En toen dacht ik: de zorg, daar kan ik wat over vertellen. Ik vond het belangrijk om mee te schrijven aan het verkiezingsprogramma van Nieuwe Wegen. We zijn allemaal mensen zonder politieke ervaring. En we komen niet met klaagverhalen, maar met oplossingen.’

Waarom wilt u de landelijke politiek in?

‘Ik denk dat het een klein wonder is als ik in de Tweede Kamer terecht kom. Maar het gaat me erom signalen uit de zorg door te geven aan de politiek. Dat doe ik nu via Jacques Monasch. Mocht ook hij niet in de Kamer terecht komen, dan hoop ik via een andere ingang die signalen door te geven. Men weet me nu te vinden.’

Wat vindt u op dit moment een belangrijk probleem voor verpleegkundigen?

‘Dat er een tekort aan verpleegkundigen is, wisten we al lang. Ik denk dat we daar heel creatief in moeten zijn. Ik ga bijvoorbeeld binnenkort met medekandidaten kijken bij een organisatie die vluchtelingen opleidt tot verpleegkundigen.’

Maar Nieuwe Wegen wil toch juist minder vluchtelingen?

‘Nee, het is niet van: gooi de grenzen maar dicht. We willen dat Nederland alleen nog mensen opneemt die kans hebben op een vluchtelingenstatus en die artikel 1 van de Grondwet onderschrijven. Dat is de wet over gelijke behandeling.’

Dit zijn de verkiesbare verpleegkundigen van 2017
Deze verkiezingen kun je op vijf BIG-geregistreerde verpleegkundigen stemmen bij de politieke partijen CDA, D66, VVD, PVV en Nieuwe Wegen. Wie zijn deze verpleegkundigen? >>

Waar zou u zich hard voor maken in de Tweede Kamer?

‘De overdreven regeldrift moet minder worden. Je kunt niet alles voorkomen met vinklijstjes. Vroeger was dat heel anders. Ik kwam wel eens na zeven dagen terug en dan vond je alleen een geel papiertje met daarop een aanpassing in de vaste afspraken. Dat werkte perfect. Vaak zijn de problemen hetzelfde als vroeger. Maar nu moeten we er hele verhalen over schrijven en dan moet iemand het aftekenen. Vroeger was niet alles beter hoor, maar er was wel altijd iemand op de afdeling.’

‘En het persoonsgebonden budget (pgb) zou je niet twee jaar, maar minimaal vijf jaar moeten toekennen. Ik heb chronisch zieke cliënten, zelfs met een dwarslaesie, die elke twee jaar opnieuw hun doopceel moeten lichten om opnieuw het pgb aan te vragen. Dat vind ik schandalig. Aan hun situatie verandert immers niets, die kan alleen maar verslechteren.’

Waarom moeten verpleegkundigen straks op u stemmen?

‘Omdat ik met veertig jaar werkervaring over bijna alle facetten van de zorg wel iets weet. Ik ben daarop aanspreekbaar. Wat ik niet weet, zou ik graag te horen krijgen van collega’s.’ 

Op de Facebook-pagina van Nursing zei iemand dat verpleegkundigen zich niet staande kunnen houden in de politiek. Hoe zit dat met u?

‘Ik denk dat ik mij wel staande kan houden hoor. Ik ben niet te lief, behalve natuurlijk voor patiënten. Binnen de partij houd ik mijn mond niet. En ik houd niet van enge politieke spelletjes. Daar gaat het mij niet om. Als verpleegkundige heb ik elke dag de macht om iemands leven mooier, draaglijker of beter te maken. Dat is meer macht dan je in de Tweede Kamer kunt krijgen.’

Bekijk het verkiezingsprogramma van Nieuwe Wegen

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.