Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

In gesprek met mantelzorger? Test uzelf

Wanneer iemand het in de toekomst zelf niet meer redt wordt eerst gekeken naar wat de omgeving voor ondersteuning kan bieden. Pas daarna kan professionele hulp worden ingeschakeld. Dit staat in het Zorgakkoord dat het kabinet op 24 april presenteerde. Mantelzorgers en zorgvrijwilligers krijgen dus een grotere rol. En dat heeft ook invloed op het werk van zorgprofessionals. Daarom start Mezzo vandaag een campagne om zorgprofessionals te stimuleren meer in gesprek te gaan met mantelzorgers. Dat loont, voor de cliënt, voor de mantelzorger én voor de professional en z’n teamgenoten.
In gesprek met mantelzorger? Test uzelf

Naast elke cliënt staat meestal een mantelzorger met vaak een behoorlijke dosis ervaring. Mantelzorgers weten welke impact de ziekte of beperking voor de cliënt heeft. Maar weten ook wie hun naaste was voor het ziekteproces en kennen de context van de eigen omgeving. Verpleegkundigen, verzorgenden of helpenden kunnen deze ervaring gebruiken en aanvullen met hun eigen professionele vaardigheden. Deze samenwerking is lang niet altijd even vanzelfsprekend en vraagt een investering van beide kanten. Maar die is zeker de moeite waard omdat het de zorg voor de cliënt optimaliseert.

Test uzelf

Op de Facebookpagina van Mezzo kunnen zorgproffesionals online testen in hoeverre zij samenwerken met partners, ouders, kind of bijvoorbeeld buren. Na het invullen van de test verschijnt een persoonlijke uitslag. Zo ziet u in hoeverre u mantelzorgers en zorgvragers faciliteert en ondersteunt en in hoeverre u afstemt en samenwerkt met mantelzorgers. Oordeel zelf of ‘in gesprek gaan’ loont: doe de zelftest van Mezzo.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.