Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Indicatiestelling baart V&VN grote zorgen

Beroepsorganisatie V&VN maakt zich grote zorgen over het overhevelen van verpleegkundige taken naar verzorgenden. Dit heeft zij laten weten aan de staatssecretaris van VWS.
Indicatiestelling baart V&VN grote zorgen

In maart 2007 zijn de nieuwe beleidsregels van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) vastgesteld. V&VN vreest nu dat de kwaliteit van zorg in het gedrang komt en dat er meer vermijdbare fouten zullen plaatsvinden als de regels niet worden aangepast.

Complexe zorg
Eén van de bezorgdheden in de nieuwe regels is voor V&VN de ruime omschrijving van taken die voorheen door verpleegkundigen uitgevoerd werden, en nu onder verzorgenden vallen. ‘Door de zorg zo ruim te definiëren, ga je voorbij aan de mogelijke complexheid van die zorg en de daarbij horende verpleegkundige competenties’, meldt V&VN op haar site.

Verpleegkundige deskundigheid
Ander heikel punt is de 80/20-regeling. Dit houdt in dat overlappende activiteiten worden ondergebracht bij de functie waarvoor de meeste uren zijn geïndiceerd. Verzorgenden zijn meer tijd kwijt per cliënt dan verpleegkundigen. ‘Aangezien de financiering van de zorg gebaseerd is op de geïndiceerde functie, zullen thuiszorgorganisaties vaker gaan kiezen voor een verzorgende, terwijl de deskundigheid van een verpleegkundige nodig is’, aldus V&VN.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.