Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Indicatiestelling wordt eenvoudiger

Er komen op korte termijn maatregelen om de (her)indicatiestelling te vereenvoudigen. De rol van verpleegkundigen wordt groter en het CIZ gaat zich flexibeler opstellen.
Indicatiestelling wordt eenvoudiger

 

Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid heeft de maatregelen deze week aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. 

Overbodige indicaties
Voor een aantal eenvoudige handelingen, zoals op herstel gerichte verpleging en verzorging, zal geen indicatiestelling meer nodig zijn. Door het opstellen van keten DBC’s is het bijvoorbeeld bekend welke zorg iemand na een operatie nodig heeft. Indicatiestelling door het CIZ is dan overbodig.

Wijkverpleegkundigen
In een aantal gemeenten komen pilots waarin wijkverpleegkundigen en huisartsen verantwoordelijk zijn voor het vaststellen van de zorg. Een cliënt hoeft dan niet meer langs het CIZ. Daarnaast gaat er meer gewerkt worden met standaard indicatieprotocollen (SIP’s) en spoedprocedures.

Herindicaties
Het stellen van herindicaties wordt eenvoudiger. De maximale geldigheidsduur van een indicatiebesluit – nu vijf jaar – wordt mogelijk verruimd naar tien jaar. Zo worden cliënten bij wie de zorgbehoefte niet veranderd ook niet onnodig belast.

Bereikbaarheid
Tenslotte wordt de bereikbaarheid van het CIZ verbeterd. Medewerkers van het CIZ worden gedetacheerd en komen in een aantal grotere gezondheidscentra te zitten. Dat moet minder bureaucratie gaan opleveren. Bovendien is er direct contact met de patiënt en de zorgverlener mogelijk. Ook komt er een landelijk informatienummer waar cliënten met vragen over indicatiestelling terecht kunnen. 

Door: Redactie Nursing
Ministerie van VWS

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.