Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Inservice-verpleegkundige wil hbo’er worden’

Vakbond NU’91 ontvangt veel signalen van inservice-opgeleide verpleegkundigen die zich zorgen maken over de erkenning van hun deskundigheid. Zij hopen zich op termijn te kunnen registreren op hbo-niveau.
controles - temp AM_20120615_6481.jpg
Foto: Arno Massee

Dat meldt NU’91. De verpleegkundigen reageren hiermee op de nieuwe, definitieve beroepsprofielen voor de mbo- en hbo-verpleegkundigen, die op 13 januari aangeboden zijn aan minister Schippers (VWS).

Beroepsprofielen…
De beroepsprofielen zijn onderdeel van het rapport ‘Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging’, en leidden in januari wederom tot een golf van kritiek over de namen en vooral tot veel vragen. ‘Hoe het komt dat juist de inservice opgeleiden ons weten te vinden weten we niet precies,’ reageert Anja Cremers van NU’91. ‘Misschien omdat deze groep jarenlange ervaring heeft opgebouwd en daar graag erkenning voor wil, maar het kan ook zijn dat deze groep het meest vertegenwoordigd is in ons ledenbestand.’

Verpleegkundigen nieuwe stijl 
De nieuwe beroepstitels gelden straks voor de nieuwe lichting verpleegkundigen, die in september 2016 met de opleiding begint en naar verwachting rond 2020 het diploma krijgt. Voor die groep gelden twee aparte titels: regieverpleegkundige voor de hbo’ers en basisverpleegkundige voor de mbo’ers. Daar horen verschillende bevoegdheden en bekwaamheden bij, net als verschillende functies in het werkveld.

Monique Kempff van NU’91 schreef onlangs al een gastblog voor Nursing: ‘Je bent een professionele verpleegkundige opgeleid op mbo-niveau, met de kennis en kunde die daarbij horen. Draag die titel basisverpleegkundige met trots.’ Lees meer>>

Drie registers verpleegkundigen
Tot 2024 zullen er drie registers naast elkaar bestaan: een mbo-register, een hbo-register en het oude register voor de huidige verpleegkundigen. De huidige verpleegkundigen zullen uiterlijk 2024 in een van de twee registers worden bijgeschreven. Huidige verpleegkundigen blijven voorlopig nog even ‘gewoon’ verpleegkundige, hbo én mbo.

Overgangsregeling voor huidige verpleegkundigen
Voor de ‘overgangsregeling’ voor huidige verpleegkundigen bestaan op dit moment meerdere scenario’s. Als je straks echt een hbo-diploma nodig hebt om op hbo-niveau te werken, is het denkbaar dat er een soort reparatietrajecten zullen komen, waarmee verpleegkundigen die al op dat niveau functioneren vrij snel het diploma kunnen halen. Een andere optie is dat verpleegkundigen moeten kunnen aantonen dat ze op hbo-niveau zitten. Vervolgens is dan de vraag wat dat hbo-niveau precies is en hoe dat beoordeeld gaat worden. Deze vragen moet de beroepsgroep nog uitwerken. Best een ingewikkelde klus nog; veel vervolgopleidingen bijvoorbeeld zitten ergens tussen het mbo- en hbo-niveau in. 

Hbo-diploma 
NU’91 geeft er de voorkeur aan dat er landelijk een EVC-traject wordt ontwikkeld waarmee de mbo-verpleegkundige kan aantonen dat ze voldoet aan de vereiste competenties, en alsnog een hbo-diploma kan halen. ‘Daarmee doe je wat ons betreft recht aan de jarenlange ervaring en competenties van deze groep,’ aldus Anja Cremers. 

Heb jij altijd al wat met Evidence Based Practice willen doen, maar heb je steeds te weinig tijd? Kom dan naar EBP In één dag en maak (verder) kennis met Evidence Based Practice. Meer informatie>>>

7 REACTIES

 1. In 1978 de inservice opleiding gaan, altijd in een universitair ziekenhuis gewerkt, oncologie-hematologie-immunotherapie opleiding gedaan, verder aan alle ontwikkelingen op het gebied van de gezondheidszorg meegedaan.
  Er is nooit gesproken over mbo-hbo niveau.
  En nu moet die differentiatie er komen??
  Laat dan in ieder die verpleegkundigen die vinden dat ze op hbo niveau werken en denken, de mogelijkheid hebben om zich als hbo-er te laten registreren, zonder allerlei testen, competenties, scripties,onderzoek te hoeven doen.
  Dat heb ik in ieder geval in het verleden allemaal al gedaan, alleen toen werd het niet zo genoemd……….
  Annemiek

 2. Lees alle reacties
 3. Leonoor Hermanides-Willenborg,
  Ik pleit voor het gebruik van de beroepstitels MBO en HBO verpleegkundige dat is duidelijk genoeg en degradeert niet de vele gespecialiseerd MBO verpleegkundigen. Een onafhankelijk assessment ontwikkelen om na te gaan of een MBO of MBO + (gespecialiseerd verpleegkundige ) op HBO-niveau functioneert lijkt mij een goed plan en doet recht aan de vele op HBO-niveau functionerende MBO- verpleegkundigen. Zie verder mijn artikel over de nieuwe Beroepsprofielen in TvZ 2016, nr 4 De verpleegkundige beroepen, hoe nu verder? Mogelijk kan er voor dit artikel een link op uw website komen ter bevordering van de discussie. dank

 4. Ben ook inservice opgeleide, heb mee geïndiceerd en hbov ers begeleidt. Ook andere op HBO niveau opleidingen gevolgd en nu ook specialisatie voor palliatief vpk. Het zou toch absurd zijn als je dan ineens als mbo er wordt neergezet. Het gaat mij vooral om welke ervaringen, scholingen en competenties je hebt. Ik ken ook HBO vpk die totaal niet op dat niveau functioneren. Kijk naar het denkniveau en de praktijk zou ik zeggen.

 5. Konden ze nu werkelijk geen andere naam verzinnen dan basisverpleegkundige? Klinkt als basisschoolleerling die nooit verder geleerd heeft. Houdt het dan bij verpleegkundige en hbo verpleegkundige. Wat is er trouwens mis met mbo en hbo verpleegkundige? Waarom moet het anders?

 6. Ik ben in 1990 de inservice opleiding gaan doen. Er werd mij toen verteld dat het smal HBO was. Na mijn diplomering heb ik aardig wat HBOV-ers begeleid. Wij waren toen blijkbaar wel goed genoeg. Minister Borst heeft op een gegeven moment besloten om de inserviceopleidingen te degraderen naar MBO. Ik hoop dat dit de HBOers niet ook gaat gebeuren. Geeft nogal een katergevoel. Er zijn nu namelijk zat HBOV-ers die geen klinisch redeneren of evidence based practice hebben gehad. Waar ga je deze mensen onder laten vallen?

 7. Ik ben het daar niet mee eens dat inservice opgeleiden zomaar op hbo niveau geregistreerd kunnen worden. Een hbo opleiding is echt iets anders dan de inservice. Een assessment waarin iemand het hbo niveau daadwerkelijk kan aantonen vind ik wel aan de orde. Maar dit moet dan alleen gelden voor mensen met een diploma dat voor 2016 behaald is. Maar niet klakkeloos alle inservice verpleegkundigen inschrijven in het hbo register. En eigenlijk: dit geldt ook voor de zittende hbo-v'ers. Ook daarin werken teveel niet meer op het hbo niveau.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.