Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie: ‘Veiligheidsmanagementsysteem VMS ingevoerd’

Ziekenhuizen ontwikkelen zich goed in het vergroten van de patiëntveiligheid. Het systeem van ‘veilig incident melden’ is overal goed ingevoerd en de ziekenhuizen zijn eind dit jaar op het niveau dat ze een veiligheidsmanagementsysteem (VMS) hebben dat certificeerbaar dan wel accrediteerbaar is.
Inspectie: ‘Veiligheidsmanagementsysteem VMS ingevoerd’

Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) na onderzoek naar de vorderingen van de ziekenhuizen als het om het invoeren en toepassen van het VMS gaat. Toch is er nog wel verbetering nodig en kan er hier en daar ‘een tandje bij’, aldus verschillende deskundigen tijdens het slotcongres van het VMS veiligheidsprogramma dat vandaag plaats vond.

Dagelijkse praktijk
Die nuance is terug te lezen in het rapport van de Inspectie. Want met een geaccrediteerd of gecertificeerd VMS hebben ziekenhuizen de structuur op orde om risico’s te beheersen, maar dit biedt nog geen zekerheid dat dat ook in de dagelijkse praktijk gebeurt. Vooral op de werkvloer moeten medewerkers zich (nog) meer bewust worden van het risicovolle karakter van het werk, vindt de inspectie. En medewerkers moeten weten en leren wat er van hen verwacht wordt als het om veiligheid gaat. Veiligheid moet daarvoor systematisch terugkomen in scholing en bijscholing. En daarom wordt patiëntveiligheid onderdeel van vrijwel al het onderwijs in de curatieve zorg.

Incidenten melden
Wat betreft het veilig melden van incidenten is de Inspectie tevreden. Het veilig melden van incidenten is in alle ziekenhuizen op minimaal drie afdelingen geïmplementeerd. En de gemelde incidenten worden door alle ziekenhuizen geanalyseerd om de oorzaak te achterhalen. Uit de gesprekken met de medewerkers bleek dat bijna alle verpleegkundigen zelf incidenten meldden. Eén verpleegkundige gaf aan incidenten via een collega te melden. Tijdens deze gesprekken werd wel duidelijk dat de artsen in veel gevallen een verpleegkundige vragen om de melding te registreren.

Lees het volledige rapport van de Inspectie.

Lees ook:
Medicatiefouten-project wint Patiëntveiligheidaward
Patiëntveiligheid wordt onderdeel opleiding
– ‘Ziekenhuizen nog lang niet klaar met patiëntveiligheid’

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.