Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie fout met thuistest kanker

De inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) moet de beschuldigingen rectificeren over de firma MiraTes, die thuistests verkoopt voor onder meer darmkanker. Dit heeft de Haagse rechtbank woensdag bepaald in een kort geding dat MiraTes had aangespannen.

De rectificatie staat op de internetsite van de IGZ. Vrijdag bepaalt de inspectie of ze in hoger beroep gaat. Op14 maart verspreidde de IGZ een persbericht onder de kop ‘Verscherpt toezicht ingesteld bij MiraTes.’

Een misleidende tekst, oordeelt de rechter, omdat er geen sprake is van een wettelijke maatregel tegen het bedrijf. Het bedrijf zal vaker worden bezocht dan voorheen om naleving van de wet- en regelgeving te controleren. Daar blijft het bij, aldus de rechtbank.

Boude beweringen
Ook moet de IGZ haar oordeel terugnemen over een darmtest waarmee bloed in ontlasting kan worden aangetoond, een mogelijke aanwijzing voor darmkanker. De inspectie stelt dat de test niet veilig is en dat de aanprijzing zodanig verwarrend is dat de verkoop direct moet worden gestaakt. Boude beweringen, oordeelt de rechtbank.

De mededelingen van de inspectie in het persbericht over een test op prostaatkanker en over de onveiligheid van een hiv-test behoeven niet te worden gerectificeerd, omdat beide tests niet gecertificeerd zijn. Daarvoor lopen nog procedures, stelt het bedrijf, dat overweegt een schadeclaim in te dienen.

Medische zelftests staan overigens vaker aan kritiek bloot. De Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (NVKC) stelde eind vorig jaar dat de resultaten van medische zelftests zoals voor suikerziekte en darmkanker vaak onbetrouwbaar zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.