Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Inspectie: ketenzorg kankerpatiënten onvoldoende

De zorg voor kankerpatiënten kan veel beter, vindt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Inspectie: ketenzorg kankerpatiënten onvoldoende

Er is sprake van te weinig regie, er is onvoldoende onderling overleg, gebrekkige of ontbrekende informatieoverdracht en geen eenduidige communicatie met de patiënt. Dit komt de kwaliteit en veiligheid van de zorg niet ten goede. IGZ doet deze uitspraak in het rapport Zorgketen dat de inspectie vandaag presenteerde.

Overdragen
In het onderzoek is gekeken naar de zorg voor patiënten met borst-, prostaat-, en longkanker en patiënten die radiotherapeutische zorg ontvingen. Bij de zorg voor deze patiënten komen veel overdrachtsmomenten voor waar het soms fout kan gaan. De inspectie vindt dat medisch specialisten teveel op eigen houtje werken en te weinig samen met andere betrokken disciplines.

Actieplan
Brancheorganisaties en wetenschappelijke verenigingen erkennen deze problematiek. Inmiddels heeft het Nationaal Platform Kankerbestrijding een landelijk actieplan gemaakt. Beroepsvereniging voor artsen KNMG werkt momenteel aan een landelijke richtlijn voor verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de zorg.

Regisseur
Zowel zorgaanbieders als de IGZ vinden dat er in de zorg voor elke kankerpatiënt één persoon moet zijn die als regisseur het overzicht heeft over het gehele behandelingstraject. De patiënt moet in elke fase van zijn behandeling één persoon kunnen aanspreken. Wie dat is moet in het patiëntendossier vermeld staan. Per patiënt moet er één actueel behandelplan zijn. Alle aspecten van de behandeling moeten terug te vinden zijn in één enkel patiëntendossier.

De IGZ wil dat ziekenhuizen, de universitaire medische centra en zelfstandige radiotherapeutische centra vóór 1 juli 2009 met een plan van aanpak komen om de oncologische ketenzorg te verbeteren.

Bekijk hier het volledige rapport.

IGZ
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

  1. Geef patiënt met kanker zijn eigen verpleegkundig specialist

    Om de problemen op te lossen, die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) constateert in de behandeling van patiënten met kanker, wil Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) een oncologieverpleegkundig specialist koppelen aan elke patiënt met kanker. “De verpleegkundig specialist begeleidt de patiënt met kanker in het hele zorgproces, houdt de regie en heeft overzicht in het hele behandeltraject”, aldus Marieke Schreuder van V&VN Oncologie. Randvoorwaarde voor het inzetten van verpleegkundig specialisten is de bekostiging. V&VN bespreekt dit met het ministerie van VWS.

    Oncologieverpleegkundig specialist direct aanspreekpunt
    IGZ vindt dat kankerpatiënten vanaf de eerste doorverwijzing voor diagnose tot het einde van het zorgtraject moeten kunnen rekenen op één aanspreekpunt. Verder geeft IGZ aan dat er één persoon moet zijn die het overzicht heeft over het behandelingstraject en dat er per patiënt een actueel behandelplan moet zijn, toegankelijk voor alle zorgverleners in het behandelingstraject. Voor V&VN is de oncologieverpleegkundig specialist degene die het best toegerust is om voor de patiënt met kanker de rode draad te vormen in het vaak complexe behandeltraject. De verpleegkundig specialist is ook degene die de regiefunctie kan vervullenin het hele zorgproces.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.