Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie onderzoekt invoering VMS

De Nederlandse ziekenhuizen maken vaart met het verbeteren van de veiligheid en de invoering van het veiligheidsmanagementsysteem (VMS). Maar ze richten zich nog onvoldoende op een systematische beheersing van risico's.
VMS_IGZ

Voor het tweede achtereenvolgende jaar beoordeelde de IGZ in hoeverre ziekenhuizen op schema liggen met de invoering van het VMS om in 2012 gecertificeerd of geaccrediteerd te kunnen worden. De meeste ziekenhuizen hebben tot nu toe werk gemaakt van die onderdelen uit het VMS die gemakkelijk zijn in te voeren en die vooral bestaan uit ‘instrumenten’. Het veilig melden, meestal ondersteund door een faciliteit op het intranet, is zelfs uitgebreider ingevoerd dan volgens de verplichting nodig was. Ook bij de aanpak van hoogrisico-thema’s is dat het geval.De moeilijker onderdelen van het VMS lopen echter achter. Op het gebied van prospectieve risicoanalyses en het omzetten van tekortkomingen in verbeteringen hebben de ziekenhuizen nog een slag te maken. Dat geldt ook voor de patiëntenparticipatie, in het bijzonder van de cliëntenraad. Ook aan de deskundigheidsbevordering van medewerkers op het gebied van patiëntveiligheid moet meer gedaan worden, aldus de IGZ. (www.igz.nl)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.