Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie positief over lachgas bij bevalling

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ziet geen bezwaar in de herintroductie van lachgas als pijnbestrijding bij de bevalling in geboortecentra. Het is nu aan het ministerie van VWS om te oordelen of ze dit advies van de Inspectie overnemen.

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) werkt sinds vorig jaar aan een richtlijn om lachgas als pijnstilling te herintroduceren. Zo is er samen met de Erasmus Universiteit onderzoek gedaan naar de omstandigheden waarin lachgas veilig kan worden toegepast voor patiënt en zorgverleners. Ook is er een richtlijn opgesteld, waar onder andere in staat dat lachgas mag worden toegediend in geboortecentra. Daar zijn goede afzuigmogelijkheden voor het gas, zodat de omstanders er zo min mogelijk last van hebben. IGZ ziet op basis van de gegeven onderbouwing door de KNOV geen bezwaar in de herintroductie van lachgas als pijnbestrijding, zolang dit in geboortecentra gebeurt volgens de richtlijn.

Negatieve bijwerking
Lachgas ook wel bekend als Relivopan of Entonox (de oude merknaam) is vrouwvriendelijke pijnstilling zonder nadelige bijwerkingen. Deze vorm van pijnstilling kan daarom een belangrijk alternatief worden voor de meer ingrijpendere ruggenprik. In Nederland wordt sinds 2004 geen lachgas meer gebruikt tijdens de baring. Aanleiding was destijds het advies van de IGZ om het gebruik van lachgas zoveel mogelijk te beperken en bij voorkeur te beëindigen. Reden hiervoor waren de mogelijke negatieve effecten op de gezondheid van vrouwelijke zorgverleners.

Auteur: Redactie TvZ
Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.