Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie stelt zes zwijgcontracten vast

De inspectie voor de gezondheidszorg heeft naar aanleiding van haar oproep 46 meldingen over zwijgcontracten in de zorg ontvangen, zo blijkt uit een tussentijdse rapportage. Van zes daarvan staat vast dat er onwenselijke afspraken zijn gemaakt.
medische missers.jpg
Afspraken over niet-melden van calamiteiten zijn nietig

Drie contracten zijn afgesloten in ziekenhuizen, twee binnen de gehandicaptenzorg en één door een fabrikant van medische producten. In overleg met de melders zal de inspectie de besturen van de zorginstellingen daarop aanspreken. Op de inhoud van de incidenten wil de inspectie niet ingaan, omdat daaruit de identiteit van de melders herleid zou kunnen worden.

Geheimhoudingsafspraken
Van de meeste meldingen heeft de inspectie niet kunnen vaststellen of het inderdaad om een zwijgcontract ging. De meldingen waren bijvoorbeeld anoniem, zonder contactgegevens, of melders durfden de overeenkomst niet te overleggen. Anderen hadden een aanbieding gekregen, maar waren daar niet op ingegaan. Ook kwamen er meldingen binnen over geheimhoudingsafspraken die niet over de zorg zelf gingen, maar bijvoorbeeld over de details van een schikking. Daarover doet de inspectie geen uitspraak.

Tergooi
Het zwijgcontract kwam in april dit jaar in het nieuws. Toen lekte uit dat de moeder van de overleden hockeyer Rogier Mooij met het Hilversumse Tergooi Ziekenhuis had afgesproken dat er niet met de pers zou worden gepraat. De minister van volksgezondheid riep vervolgens mensen op die ook zo’n zwijgcontract hebben getekend zich te melden bij de inspectie. 

Van een zwijgcontract is sprake als zorginstellingen en gedupeerden afspreken een incident te verzwijgen. Meestal is zo’n afspraak onderdeel van een schikking waarbij een schadevergoeding wordt overeengekomen. Ondertekenaars beloven bijvoorbeeld geen aangifte te doen of het voorval te verzwijgen tegen familie en vrienden. Of ze zien af van de gang naar de tuchtrechter of een melding bij de inspectie. Ook werknemers van een zorginstelling kunnen ondertekenaars van zo’n zwijgcontract zijn.
Minister Schippers overweegt een wettelijk verbod op zwijgcontracten in de zorg. Ze benadrukt dat afspraken over niet-melden van calamiteiten sowieso nietig zijn. ‘Geen enkele zorgverlener of instelling kan onder deze wettelijke verplichting uitkomen. Ook zal een tuchtrechter en strafrechter bij een beslissing om een zaak in behandeling te nemen zich niets van deze afspraken aantrekken.

Onveilige situatie?
Verpleegkundigen hebben een belangrijke rol bij het signaleren van onveilige situaties. Maar een hiëarchische cultuur kan het lastig maken om hier ook daadwerkelijk iets mee te doen. Lees meer>>

Melden
De tussentijdse rapportage betekent niet het einde van de meldcampagne. Ondertekenaars van zwijgcontracten kunnen zich nog steeds melden bij de inspectie. Zij kunnen mailen naar Meldpunt IGZ via meldpunt@igz.nl of telefonisch contact opnemen via 088 – 120 5000. Anoniem melden kan ook. Medewerkers van een zorginstelling kunnen dat doen met het formulier ‘andere melding’ op de website van de inspectie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.