Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Instrument om mondgezondheid oudere te meten

De Oral Health Assessment Tool (OHAT) is vertaald, waardoor het gemakkelijker is om de mondgezondheid van cliënten te meten.
002_RBIAdam-image-1498775.jpeg

De OHAT is een makkelijk hanteerbaar instrument voor verzorgenden of verpleegkundigen om de mond van ouderen te screenen. Bij mogelijke afwijkingen kan de verpleegkundige of verzorgende de cliënt doorverwijzen naar de tandarts of mondhygiënist. De OHAT is vertaald in het kader van onderzoek door Babette Everaars. Met het nieuwe lectoraat Innovaties in de Preventieve Zorg start lector en mondhygiëniste dr. Katarina Jerković – Ćosić onder andere een project om de mondgezondheid van ouderen in de thuiszorg te verbeteren: ‘Intramuraal is er veel aandacht voor mondzorg, terwijl de meeste ouderen nu thuis wonen. Daar mag meer aandacht voor de mondgezondheid van ouderen komen’, aldus de nieuwe lector in een interview met TvZ, vakblad voor verpleegkundigen. De OHAT is een heldere lijst met aandachtspunten, die de verpleegkundige of verzorgende bij de cliënt kan checken. Hieruit komt een advies: of er moet een interventie plaatsvinden, zoals het beter of regelmatiger poetsen van de tanden, of de cliënt moet worden doorverwezen naar een mondzorg professional, zoals een tandarts of mondhygiënist.  

Klik hier om de vertaalde OHAT te downloaden >> 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.