Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Is het medicijn Imuran schadelijk voor verzorgenden die het toedienen?

VRAAG 

In ons verpleeghuis gebruiken twee patiënten het medicijn Imuran. Ik hoor hier best wel enge dingen over en ook op internet lees ik waarschuwingen. Uiteindelijk kregen we het advies van hogeraf – nadat we zelf aan de bel hadden trokken – om een schort (zonder mouwen) en handschoenen te dragen. Mijn vragen: beschermt dat voldoende? En hoe schadelijk is dit medicijn nu echt voor de verzorgenden?

 

ANTWOORD

Imuran (stofnaam azathioprine) is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij mensen met reuma. Het geneesmiddel heeft invloed op de celdeling en daarom is het belangrijk dat op de juiste wijze met dit middel wordt omgegaan. Azathioprine staat op de lijst van kankerverwekkende stoffen en bij onjuist gebruik kan dit gezondheidsrisico’s opleveren. Daarom gelden er bij het toedienen van dit soort medicijnen extra maatregelen.

 

De Imuran-tabletten mogen niet worden gebroken. Als je bij het openmaken van de verpakking kapotte tabletten tegenkomt, moet je deze in een gesloten verpakking naar de apotheek terugbrengen. De apotheek kan dan zorgen dat dit middel op de juiste wijze wordt vernietigd.

 

Voorkom bij het toedienen dat het medicijn via de handen in aanraking komt met de huid, ogen of slijmvliezen. Daarom is het raadzaam om wegwerphandschoenen te dragen. Als je toch wat poeder uit gebroken tabletten of capsules op de huid of in de ogen krijgt, dan moet je de huid direct wassen met zeep en veel koud water en de ogen uitspoelen met veel water.

 

Als er netjes wordt gewerkt, volstaat het om alleen wegwerphandschoenen te dragen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.