Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Kabinet akkoord met Beginselenwet zorginstellingen

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS ingestemd met de Beginselenwet zorginstellingen. Doel van de wet is het versterken van de positie van de cliënt. Het wetsvoorstel is voor advies naar de Raad van State gestuurd.
Kabinet akkoord met Beginselenwet zorginstellingen

De wet geeft cliënten in instellingen het recht op bespreking, actualisatie en evaluatie van het zorgplan. Bovendien staat in de wet opgenomen dat in een zorgplan concrete afspraken moeten staan over de inrichting van het dagelijks leven, zoals het recht om elke dag te douchen en dagelijks desgewenst enige tijd in de buitenlucht door te brengen. Het doel van de wet is om cliënten zo veel mogelijk regie over hun eigen leven te geven.

Inspectie
Bovendien kent de wet cliënten in de AWBZ-zorg het recht toe de Inspectie voor de Gezondheidszorg in te schakelen als ze ernstige klachten hebben over hun persoonlijke verzorging. Verder staan in het wetsvoorstel maatregelen die cliënten in de langdurige zorg en maatschappelijke ondersteuning moeten beschermen tegen mishandeling door medewerkers van instellingen.

Rijksoverheid
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

4 REACTIES

  1. Wat een idee… Misschien kan de mantelzorg iets betekenen? Beter idee nog: mensen met kinderen mogen niet meer in een verpleeg-/verzorgingshuis opgenomen worden want zij kunnen voor hun ouders zorgen… Dit geldt natuurlijk ook voor mensen die buren hebben. Of ergens een verre neef of nicht…
    Het is toch te zot voor woorden dat de wensen van cliënten uitgevoerd moeten worden door vrijwilligers? Dit moet gewoon gedaan worden door voldoende geschoold, voldoende betaald en vooral door voldoende gemotiveerd personeel gebeuren! Aan dat laatste ligt het gelukkig vaak niet…

  2. Lees alle reacties
  3. Heel goed dat de cliënt zelf aan kan geven wat de wensen zijn.in ons verpleeghuis trachten wij dit nml al te doen.
    eerlijkheidshalve moet ik toe geven dat we tijd en personeel te kort hebben.tevens zijn er zeer weinig vrijwilligers om hierin te kunnen ondersteunen/helpen.Inderdaad zal ook de zzp aangepast moeten worden deze komen al vaak niet goed uit en zit een cliënt veel te hoog met zijn of haar agenda.Kortom er zal nog veel moeten veranderen in de zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.