Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kabinet voert motie tegen cao VVT niet uit

Het kabinet voert de motie waarin staat dat de cao VVT alleen algemeen verbindend kan worden verklaard als alle vakbonden achter de cao staan niet uit. De wet- en regelgeving op het terrein van cao en avv kent dergelijke eisen niet.
Kabinet voert motie tegen cao VVT niet uit

Eind mei sloten NU’91, CNV Publieke Zaak en FBZ een akkoord met de werkgeversorganisaties voor een nieuwe cao VVT (verzorging, verpleging, thuis- en kraamzorg). AbvakaboFNV deed niet mee. Kamerleden Renske Leijten (SP) en Linda Voortman (Groenlinks) vonden dat er onvoldoende draagvlak is voor de nieuwe cao VVT en dienden een motie in om de cao VVT niet algemeen verbindend te laten verklaren.

Vreemde actie
Werkgevers mogen zelf kiezen met welke vakbond(en) een cao wordt afgesloten. Daarnaast staat de internationaalrechtelijk vastgelegde contract- en onderhandelingsvrijheid uitvoering van de motie in de weg, omdat cao’s afspraken tussen werkgevers en werknemers zijn. De ministerraad heeft er daarom op voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken van Werkgelegenheid mee ingestemd de motie niet uit te voeren. Eerder lieten cao-expert Harry Vogels en hoogleraar Arbeidsrecht Evert Verhulp al aan Nursing.nl weten het indienen van de motie ‘een rare actie’ te vinden.

SER-advies
Het kabinet laat wel weten dat een meer principiële discussie over draagvlak voor cao’s met de Tweede Kamer worden gevoerd nadat de Sociaal-Economische Raad (SER) hierover een advies heeft afgegeven en het kabinet daarover een standpunt heeft ingenomen. Dit SER-advies wordt verwacht in het voorjaar van 2013.

Rijksoverheid.nl, Nursing
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

1 REACTIE

  1. Dit kabinet is ook geen kabinet voor de arbeiders maar voor de goedverdienende hoge heren want je zult zien dat ze de bestuurdrers die in moeten leveren en dit niet willen wel tegemoed komen door ze te steunen. Een cao waar de werknemers niet achter staan mag nooit ingevoerd worden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.