Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties30

Kabinet wil geen salarisverhoging voor verpleegkundigen

Als het aan het nieuwe kabinet ligt, wordt er per 2016 een zogenaamde ‘nullijn’ gehanteerd voor medewerkers in de zorg. Dit betekent dat er geen mogelijkheid is tot salarisverhoging omdat de lonen worden bevroren. Vakbonden zijn verbijsterd.
Kabinet wil geen salarisverhoging voor verpleegkundigen

Door de economische crisis heeft de overheid de lonen van ambtenaren al sinds 2010 bevroren. De zorgsector bleef tot nu toe buiten schot. Volgens het nieuwe regeerakkoord is ‘het nu dus redelijk om ook van hen een bijdrage te vragen’. Daarom wil de overheid vanaf 2016 ook in de zorg de lonen bevriezen. Tot die tijd wil het kabinet in gesprek gaan met de zorgsector. Vakbond NU’91 is verbijsterd over het voorstel. ‘Het salaris van verpleegkundigen en verzorgenden is al niet riant, op deze manier wordt het absoluut niet aantrekkelijker gemaakt om in de zorg te werken’, zegt Karin Weert, woordvoerder van NU’91.

Geen salarisverhoging
Door de maatregel zal er (vanaf 2016) bij cao-onderhandelingen niet langer onderhandeld worden over salarisverhoging. Dit heeft direct invloed op de koopkracht van verpleegkundigen en verzorgenden en dat is een slechte zaak, aldus NU’91. ‘In principe hoort de overheid niet aan de onderhandelingstafels omdat een cao een afspraak is tussen werkgevers en werknemers.’

Rekening voor verpleegkundigen
Volgens Weerts staat het bevriezen van de lonen haaks op de andere voorstellen van het nieuwe kabinet. ‘Ze hebben het over extra wijkverpleegkundigen, trots zijn op je werk en carrière maken. Er wordt 100 miljoen vrijgemaakt voor het verbeteren van de arbeidsmarktpositie van specifieke groepen zorgmedewerkers. Maar door het bevriezen van de salarissen komt het er in het kort op neer dat verpleegkundigen en verzorgenden hier de rekening voor betalen’, zegt Weerts.

Lonen gelijk aan marktsector
Ook vakbond Abvakabo FNV vindt het voorstel om de salarissen te bevriezen zorgwekkend. Zij vinden dat de salarissen in de zorg minimaal gelijk moeten lopen met die in de marktsector. ‘De komende jaren wordt het tekort aan zorgpersoneel alleen maar groter. ‘We moeten zorgen dat de sector aantrekkelijk is om in te werken. Zorgwerkers verdienen meer waardering en de werkdruk moet omlaag, zodat onze ouderen en zieken goede zorg krijgen ‘, zegt voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV in een bericht op de site van de vakbond.

Meer nieuws over het regeerakkoord:
‘Tienduizenden banen op de tocht in de thuiszorg’
V&VN: blij met extra wijkverpleegkundigen, vrees voor langdurige zorg
Regeerakkoord: extra wijkverpleegkundigen, omvormen AWBZ

Abvakabo
Beeld: Arno Massee
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

30 REACTIES

 1. Wij wilden toch zo graag “marktconforme” salarissen? Nou dan, hier heb je het!
  Weer tijd om met een raar petje op protestliedjes te gaan zingen op het Maliveld?
  Of, gaan we nu eens echt met de kont in de krib?! Denk het niet. Vraag verpleegkundigen maar eens of ze willen bukken. Zullen dan enkel vragen: “hoe diep dan”? Schapen zijn het. Alleen een schaap mekkert nog wèl als ie geschoren wordt.

 2. Lees alle reacties
 3. @Hans: precies, het komt de overheid reuze goed uit, past precies in het toekomstscenario voor de zorg in het algemeen. Terugdringen van geindiceerde betaalde langdurige zorg. Men moet vooral niet gemotiveerd worden om in de zorg te komen werken, de toeloop naar de WW uitkering wordt dan immers groter. Ja met zijn allen ZZP-er in de zorg worden en geen ‘moderne loonslaaf’ van uitknijpende werkgevers in het verlengde van de overheid. Het is wel een duidelijk signaal!

 4. de zorg is al een slecht betaalde sector, voor de mensen die op de werkvloer zijn, zo wil er niemand meer inde zorg werken. er komen steeds meer ouderen en zieke mensen bij, gaan de ministers die verzorgen??????????? met hun salaris kunnen ze voor hun eigen werk wel iemand inhuren, die betere besluiten neemt.

 5. Dit snap ik echt niet: de zorgsector heeft al zo vaak loonbevriezing gekend, terwijl andere sectoren in de jaren 90 tot 2010 wel iedere keer hogere salarissen uitbetaalden. Zoals vaker in de zorg: ja, we krijgen meer geld voor verpleegkundigen, maar wel van een sigaar uit eigen doos. Ik denk dat de overheid makkelijk praat, omdat het vooral vrouwen zijn die in de zorg werken. En B. omdat inderdaad er nauwelijks gestaakt wordt.
  En verder vind ik dat de overheid zich eens moet gaan bemoeien met de exorbitante beloningen in de zorgverzekeringsbranche; daar valt winst te behalen. De meeste zorgverzekeraars willen winst maken ten koste van een solide zorgstelsel. En de farmaceutische industrie moet aangepakt- belachelijk dat hetzelfde medicijn bijv. in Duitsland vele malen goedkoper op de markt gebracht wordt dan in NL

 6. Helemaal eens Peer , het wordt weer tijd voor de witte woede. Al jaren wordt er gesproken over de gezondheidszorg, mn ook het dreigende tekort en andere ellende die eraanzit te komen. Van een gericht beleid is al jaren geen sprake en is een dronkemansgang van onze zg sociale partners VVD en PvdA.

 7. dit wordt de zoveelste keer dat we moeten inleveren. De zorg is schijnbaar een makkelijke prooi.
  Ligt ook aan ons zelf en aan de bonden. Gooi er eens een keer echt de beuk in. En als de VVD en PvdA niets beter weten. Zet ze dan ook eens op de wachtlijst als ze naar een specialist moeten, of opgenomen moeten worden.

 8. @Robert Pick: mee eens: ORT is ook geen vast salariscomponent, kan er ook af, maar alleen op de voorwaarde dat het basissalaris (uurtarief = vast looncomponent) van verpleegkundigen en verzorgenden er zo op vooruitgaat dat hij/zij onder de streep er 300-400 euro per maand netto op vooruitgaat. Als het zo geregeld is, wordt de berekeningsgrondslag voor o.a. je pensioen ook hoger. Elke vpk en vz werkt dan roulerend verplicht in avonden, nacht en weekeinden , m.u.v. werknemers die een medische beperking hebben of gebruik maken van uitzonderingen bepaald in de Cao. Plus net als artsen de AMS hebben in de Cao ook een Cao waarin aparte afspraken gemaakt worden voor alleen verzorgenden en verpleegkundigen (= core-business).

 9. Helaas gaat boontje om zijn loontje komen. Wat wil je met een beroepsgroep die het amper eens is met elkaar, waar meningen mijlenver uit elkaar liggen. Waar oog voor het produkt (de patient) op de eerste plaats staat en iedereen zichzelf wegcijfert, zelfs vakorganisaties en belangenverenigingen kiezen voor het produkt maar nooit de leverancier (verplk/vzgdn)
  In 2020 zijn verleegkundigen nog schaarser, alleen nog HBO-V opgeleid … zorgkundigen krijgen geen bevroren maar een verlaagd salaris …
  Waar blijft de witte woede???

 10. Belachelijk en absurd. Om iemand in leven te houden of het leven te redden, bij een continue hoge werkdruk en onregelmatige arbeidstijden en beroepsgerelateerde risico’s kom ik met 32 uur werken met 1700,- thuis. En daar moet dan nog wat van af??? (bij bevriezing leidt inflatiecorrectie tot koopkrachtvermindering toch?)
  Schandelijk!

 11. Ja als je vuilnisman bent laat je het vuil een week in de straten liggen en er wordt weer in onderhandeling gegaan. Treinconducteurs,buschauffeurs gooien het openbaar vervoer plat, postbodes laten de post liggen. Tja moeten wij de zieken,ouderen, ect een weekje niet gaan verzorgen. Nee natuurlijk niet dat doen de sociale mensen die in de zorg werken niet.
  We blijven ondergewaardeerd

 12. Ik zou het wel billijk vinden als er gecorrigeerd wordt voor inflatie. Verder bedenk ik me altijd dat andere (niet-zorg) HBO-functies zwaar overgewaardeerd worden als ik over die lonen hoor. Voorlopig ben ik tevreden met m’n loon en baan als verpleegkundige. Maar misschien ben ik ook wel snel tevreden.

 13. Het is van de zotte, laat ze eerst eens zorgen dat de hoge heren drastisch minder gaan verdienen en dat er geen bonussen meer gegeven worden. En de Balkenende norm goed uitvoeren, maar daar kom ik bij lange na niet in de buurt. En zij maar zakken vullen, hou toch gauw op zeg. Ik ben toch zeker niet in dienst van de overheid! Daarbij zullen de specialist, de manager, de directeur echt niet op de nullijn gaan zitten, waarom wij dan wel.

 14. Hmzz, als dit echt doorgaat denk ik eraan om alle extra taken die ik buiten klantenzorg om doe maar eens te laten liggen. Dan mogen de managers en staflui dat lekker zelf oppakken.
  Ik heb een prachtige baan maar de motivatie om in dit vak te blijven zakt je zo wel heel snel in de schoenen. Jammer alleen dat je na 37 jaar niet zo gauw iets anders gaat doen.

 15. Op het internet is na te lezen dat het gemiddelde salaris van een Hbo geschoolde inkoper € 68.850 is en van een Hbo geschoolde ict’er € 47.143. Het gemiddelde salaris van een Hbo geschoolde verpleegkundige daarentegen bedraagt slechts € 28.926.
  De eerste twee hebben alleen te maken met cijfers en dingen en de laatste in de rij met mensen.
  De vraag is dus echt: wat is onze samenleving meer waard?

 16. Helemaal mee eens. Werken in Nederland word bestraft! Je kan beter je handje ophouden dan kom je overal voor in aanmerking, huurtoeslag straks bijna geen zorgpremie noem maar op. We gaan in tijdperk in dat we beter af zijn als je lekker thuis blijft zitten.

 17. Ik ben het eens met de reacties die ik lees en ik ben niet blij met de maatregel om de salarissen van verpleegkundige.verzorgenden te bevriezen. Toch zie ik aan de collega’s om mij heen dat ze steeds gejaagder worden van de hoge werkdruk en in toenemende mate uitvallende collega’s. ( lees hoog ziekteverzuim)en de sfeer op de afdeling heeft hier erg onder te lijden. Dus de patienten.Zolang wij zelf deze situaties in stand houden zal er nooit iets veranderen.Ik merk dat ik me steeds minder druk maak over de werkdruk. Dan stel ik mijn prioriteiten anders en kan dit goed onderbouwen. Hiermee wordt de rust op de afdeling wel bewaard.

 18. Zeker in deze tijd waar de werkdruk toeneemt voor de verpleegkundigen aan het bed op een verpleegafdeling. Mijn ervaring op afdeling cardiologie is dat het verloop van patienten steeds groter wordt, kortere opnames maar wel met dezelfde eisen en kwaliteitsdoelen als ervoor, liefst nog beter. De verpleegkundige als spil in de zorg is onmisbaar om het zorgproces zo efficient mogelijk te laten verlopen en af te stemmen. Dit vraagt een enorm positieve inzet van alle verpleegkundigen. Efficiente zorg aan het bed, goede voorlichting in korte tijd, communicatie naar diverse disciplines en de patient en zijn omgeving tevreden stellen. Waardering is niet alleen in geld uit te drukken! Maar door zulke negatieve ontwikkelingen en nog minder loon in vergelijking met andere HBO-opgeleide mensen/ vrienden in andere sectoren gaat de bereidheid om je positief in te zetten voor je afdeling/ cq ziekenhuis wel enorm naar het dieptepunt!!

 19. 22 jaar als (gespecialiseerd) verpleegkundige dag en nacht gewerkt,toen ik de HBO opleiding zorg en welzijn afsloot en een baan accepteerde als docent verpleegkunde ging ik er netto 800 euro op vooruit..4 dagen in de week werken,geen diensten en alle feestdagen thuis.
  Waarom wordt mijn HBO-V diploma zo ondergewaardeerd? Ik heb mijn vak met plezier en passie uitgevoerd, maar ben erg blij dat ik eruit gestapt ben. Steeds minder jongeren kiezen voor het vak.We merken het goed op de opleidingsinstituten.Jammer. Over enige tijd moet er weer eens een inhaalslag gemaakt worden. De geschiedenis blijft zich herhalen.

 20. Als nu eens alleen de primaire zorgverleners (lees: verzorgenden en verpleegkundigen met een MBO-V HBO-V VIG diploma meegaan in een loonsverhoging = het hoofd en de handen aan het bed. En niet meer de ondersteunende functies, facilitair, TD, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, dietisten (en ook niet HR + managementlagen) dan zou de overheid aardig wat geld over houden aan loonkosten. Dan worden die werknemers beloond die zich het hardst de benen uit hun kont lopen en steeds meer opgejaagd worden en die voor de ‘productie’zorgen, zonder hen geen zorgbedrijf. Ik vind hen samen met de artsen het belangrijkste kapitaal in een zorgorganisatie en dat mag best anders beloond worden.
  2 vliegen in 1 klap: het imago wordt beter, want het ‘loont’ om vz en vpk te worden en een structurele fikse bezuiniging op de overige ondersteunende loonkosten. Wie durft, innovatief genoeg toch?

 21. Goh, dat verbaast me niks. De mensen op de werkvloer maken de zorg…..zonder die mensen geen zorg.
  Worden al jaren ondergewaardeerd…kijk bv naar de ORT, die wordt lager ingeschaald dan je daadwerkelijke salaris. Ook de ort uren die ze de afgelopen jaren hebben ingepikt en ga zo maar door. Als ik mijn salarisstroken van enkele jaren geleden vergelijk met nu is het verschil tientjes…..terwijl de vaste lasten veel meer zijn gestegen.
  Dit kabiet niveleert iedere vorm van hard werken, hart voor de zaak weg. Het motiveert niet meer om hard te werken. In Nederland kan je tegenwoordig beter op je reet zitten en je hand ophouden. Netto hou je meer over dan iemand die hard werkt.

 22. Bezuinigen op loonkosten van de core-business in zorgorganisaties terwijl HBO opgeleide verpleegkundigen al geen marktconform salaris verdienen…is de slechtste keuze die gemaakt kan worden. Stank voor dank dus. Bezuinigingen in deze organisaties kunnen op andere wijze gerealiseerd worden. Bestuurders, praat zelf met de werknemers in de primaire zorg en je bespaart zo al snel vele duizenden euro’s op korte en langere termijn.Zonder deze werknemers kunnen deze organisaties niet ‘het product zorg’leveren, dus snijden organisaties zichzelf uiteindelijk in de vingers. Maar misschien is dat zelfs de achterliggende gedachte van de overheid. Het algemeen gedachtengoed daar is: weg met die dure intramurale settings en terug naar extramuraal zo sober mogelijk opgetuigd.

 23. Zeer slechte zaak. De pensioen opbouw staat op de tocht er zit mogelijk een half procent aan te komen die we minder op kunnen bouwen. De kosten van het vervoermiddel gaan voor velen in de zorg om hoog. Kijk maar hoeveel in een nu nog belastingvrije auto zijn gestapt met onze karige reiskostenfooi. In 2014 afgelopen. Twee vpk of ZV/ers samen (velen werken beide in de zorg!) gaan ook al extra inleveren door de maatregelen van de nieuwe rampenclub vvd-pvda. Het ziet er zorgelijk uit. Idee heb ik wel.
  Massaal uit dienst en als ZZP aan de bak. Eigen tarieven stellen met normale 19 ct de km reiskosten en eigen pensioenopbouw.

 24. Zit al bijna 40 jaar in de zorg. Het is dat ik mij gespecialiseerd heb en daardoor een wat beter loon vang dan een algemeen verpleegkundige. Heb al mijn loonstroken nog en als ik die zie, word ik echt niet blij. Volgens mij stijgen onze lonen niet gigantisch zodat ze nu bevroren moeten worden. Bevries de enorme salarissen eens van het hoger managment: dat zal zoden aan de dijk zetten!! En laat mensen op de werkvloer eens meedenken waar er op hun afdeling op bezuinigd kan worden. Wellicht komen hier nog goede ideeen uit. Als het zo doorgaat, zie ik het somber in voor de zorg.

 25. Het salaris wat je krijgt tegenover het werk wat je uitvoert staat totaal niet gelijk aan het idee van de overheid. Het bevriezen van de lonen geeft mi een negatief effect doordat de mensen die al werken in de zorg, maar ook degene die in de nabije toekomst werk zoeken of willen gaan studeren in de zorg een keuze gaan maken op basis van dit huidig beleid. De zorg word hierdoor mi alleen nog maar onaantrekkelijker. Want uiteindelijk komt id de rekening terecht bij de mensen die op de vloer staan en nog steeds niet bij de mensen die op de kantoren werken. En het werk dat verzet moet worden gebeurd uiteindelijk toch echt op de vloer, en je kunt niet zonder je personeel omdat ook in de toekomst de zorgvraag alleen maar gata toenemen. Ik vind het een teleurstellend bericht, een waardeloos voorstel en ik denk dat je wel kunt bezuinigen op de zorg maar mi is dit de verkeerde manier en geef een averechts effect.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.