Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kankerpatiënt mist voorlichting over bijwerkingen chemo

Onder patiënten met kanker is grote behoefte aan betere voorlichting over de behandeling, omgaan met bijwerkingen in het dagelijks leven en de prognose.
Kankerpatiënt mist voorlichting over bijwerkingen chemo

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport van de studie Chemotherapie, wat weet u ervan? dat afgelopen voorjaar is gehouden onder bijna 3000 patiënten. Het onderzoek werd uitgevoerd is door Julia Van Weert, communicatiewetenschapper aan de UvA. Uit het onderzoek bleek onder meer dat patiënten die nog nooit chemotherapie hebben gehad, de meeste bijwerkingen ernstiger inschatten dan mensen die daadwerkelijk chemotherapie hebben gekregen.

Bijwerkingen chemotherapie
Haaruitval, vermoeidheid, misselijkheid en braken zijn de meest bekende bijwerkingen van chemotherapie, blijkt uit het onderzoek. Bloedingen, koorts en infecties zijn minder bekend, terwijl daar tijdige actie van de patiënt vereist is om complicaties te voorkomen. Er bestaat dan ook een grote behoefte aan betere voorlichting over de behandeling, omgaan met bijwerkingen in het dagelijks leven en de prognose, maar ook aan affectieve, emotionele communicatie.

Doorvragen en aansluiten op de individuele patiënt

In het onderzoek wordt benadrukt dat het van groot belang is om de informatievoorziening zo goed mogelijk af te stemmen op de individuele patiënt. Immers, hoe beter de aansluiting op de behoeften van de patiënt is hoe meer kennis de patiënt heeft, zo blijkt uit dit onderzoek. Maar dit geldt ook voor de aansluiting op het kennisniveau dat de patiënt al heeft. Hoe beter de informatie aansluit op het kennisniveau en informatie- en communicatiebehoeften van individuele patiënten, hoe beter patiënten naar verwachting de informatie zullen verwerken en onthouden. Hoewel er uiteraard van patiënt tot patiënt verschillen zijn, laten de resultaten van dit onderzoek zien dat gemiddeld genomen de leeftijd van de patiënt en de ervaring die de patiënt heeft met chemotherapie, bij zichzelf of bij een naaste, van invloed zijn op het kennisniveau. Vraag bijvoorbeeld of de patiënt in zijn directe omgeving al eens betrokken is geweest bij iemand die chemotherapie kreeg. Hoe meer inzicht de zorgverlener heeft in deze factoren, hoe beter de voorlichting daar op afgestemd kan worden.

Doorvragen
Het is bijvoorbeeld een uitdaging om te zorgen dat patiënten die informatievermijdend zijn ingesteld toch de belangrijkste informatie tot zich nemen, zoals bijvoorbeeld bij welke bijwerkingen er contact met het ziekenhuis moet worden opgenomen en wat de patiënt zelf thuis kan doen om veelvoorkomende bijwerkingen te voorkomen. Het is bekend dat een eenvoudige vraag als ‘Wat voor iemand bent u? Wilt u alles weten of wilt u alleen de hoofdpunten weten?’ al veel inzicht kan geven en de zorgverlener kan helpen te bepalen of het belangrijk is zich te beperken tot de hoofdpunten of dat de patiënt gebaat is bij uitvoerigere voorlichting. Uit het onderzoek blijkt verder dat mensen onder de 65 meer kennis over chemo hebben dan ouderen.

De uitkomsten van het onderzoek kunnen in de praktijk worden ingezet om de voorlichting aan mensen die voor het eerst behandeld worden met chemotherapie te verbeteren. Aan de hand van de resultaten uit dit onderzoek kunnen zorgverleners gerichte adviezen geven over het raadplegen van informatiebronnen.

UvA
Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Nieuw congres! Nursing Experience
Tijdens de NursingExperience ben je in één dag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en thema’s binnen de zorg. Een totaal nieuwe zorgervaring voor verpleegkundige professionals die meer uit het vak willen halen! Meer info & aanmelden.

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Kom naar de Oncologiedagen
Kom 26, 27 en/of 28 november naar de Oncologiedagen voor verpleegkundigen in de Reehorst te Ede. Schrijf je alvast in!

1 REACTIE

  1. Het gekke is dat dit al zo lang bekend is en dat er de afgelopen decennia zo weinig is veranderd.
    Toen was het al een kwestie van aansluiting bij kennisniveau en belevingswereld en dat gegeven is nog steeds actueel.
    Tegelijkertijd gaat het hier natuurlijk wel over beleving van een zeer existentiele kwestie en dit soort zaken komt doorgaans niet bij een keer informeren goed over, dus vraagt het doorlopende aandacht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.