Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kankerpatiënten boos over voorstel medicijnen

Patiëntenorganisaties zijn woedend over voorstellen om de vergoeding van dure geneesmiddelen, met name bestemd voor kankerpatiënten, per 1 januari 2008 te veranderen. Ze stuurden minister Klink van Volksgezondheid daarover deze week een brief.

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) voorziet dat individuele patiënten niet meer de medicijnen krijgen die het best tegen zijn of haar ziekte helpen. De NFK is bang dat het beschikbare budget van ziekenhuizen hiervoor bepalend zal zijn.

Per groep
De NFK hoopt dat de Tweede Kamer of minister Klink een stokje steken voor het voorstel van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze wil per groep patiënten met dezelfde ziekte een aantal medicijnen selecteren. Volgens de NFK wordt de vergoeding van de gebruike medicijnen vervolgens gebaseerd op de prijs van het goedkoopste geneesmiddel dat is geselecteerd.

Specifieke situatie
Volgens NFK-woordvoerder Van Bezooijen wordt dan geen rekening meer gehouden met de specifieke situatie van de patiënt: ‘Is hij jong of oud, spelen nog andere ziektes bij de patiënt een rol, werken zijn nieren en lever nog goed; zaken die medisch gezien van groot belang zijn.’

Ook de algemene koepel van patiëntenorganisaties NPCF is tegen de voorstellen van de NZa.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.