Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kankerpatiënten krijgen geen revalidatie

UTRECHT - Duizenden patiënten krijgen geen revalidatie na een kankerbehandeling, terwijl ze daar wel bij gebaat zouden zijn.
Kankerpatiënten krijgen geen revalidatie

Revalidatie voorkomt restklachten zoals emotionele instabiliteit en vermoeidheid. Dat stelt de Vereniging van Integrale Kankercentra. Volgens de vereniging zouden jaarlijks ongeveer 7000 mensen voor het speciaal voor kankerpatiënten ontwikkelde revalidatieprogramma Herstel & Balans in aanmerking komen. Maar de vijftig adressen waar het drie maanden durende revalidatieprogramma wordt aangeboden, krijgen er maar 1200 tot 1500 per jaar binnen, zegt een woordvoerster.

Voorlichtingsfilm
De eerste resultaten van nog niet afgerond wetenschappelijk onderzoek duiden erop dat mensen met revalidatie fysiek, sociaal en emotioneel beter af zijn dan mensen die geen revalidatie hebben gehad. Maar volgens de vereniging wijzen artsen kankerpatiënten na hun behandeling relatief weinig door naar revalidatieprogramma’s. Patiënten weten zelf ook niet de weg naar de revalidatie te vinden. De Vereniging van Integrale Kankercentra heeft daarom een voorlichtingsfilm over het programma gemaakt.

Hoge kosten
De revalidatieprogramma’s worden in tegenstelling tot hartrevalidatie niet vergoed uit de basisverzekering en zijn ook niet altijd opgenomen in aanvullende verzekeringen. Een drie maanden durend revalidatieprogramma voor kankerpatiënten kost zo’n 1100 à 1200 euro, stelt de vereniging die zich al tijden voor vergoeding uit het basispakket hard maakt.

Coördinatie
Op dit moment leven ongeveer 400.000 mensen met de gevolgen van kanker en dit aantal zal volgens de vereniging de komende tien jaar bijna verdubbelen. De Vereniging van Integrale Kankercentra, Revalidatie Nederland en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen begeleiden en coördineren de ontwikkelingen van Herstel & Balans.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.