Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen met astma vaker ziek

Kinderen met astmasymptomen hebben een slechtere gezondheid dan andere kinderen. Ze zijn vaker ziek thuis en komen vaker bij de huisarts. Dit blijkt uit het zogenoemde PIAMA-onderzoek van het RIVM, de Universiteit van Utrecht, het UMC Groningen, het Erasmus MC in Rotterdam en Sanquin Research in Amsterdam.

Bij het PIAMA-onderzoek worden kinderen gevolgd vanaf hun geboorte tot de leeftijd van 12 jaar. 

 

Pijn

Hun ouders maken zich meer zorgen over de gezondheid van hun kind, moeten vaker ’s nachts voor hun kind uit bed en vinden vaker dan andere ouders dat hun kind pijn of ongemak ervaart en beperkingen ondervindt bij dagelijkse activiteiten.

 

Eigen gezondheid

Kinderen met astmasymptomen zelf zijn ook minder tevreden over hun gezondheid dan andere kinderen, zij beoordelen hun eigen gezondheid vaker als ‘matig’. Desondanks zijn kinderen met astmasymptomen psychisch even gezond als kinderen zonder astmasymptomen. Zij zijn ook even tevreden over hun vriendschappen, hun uiterlijk, hun prestaties op school en bij gym en hun vrijetijdsbesteding. Op school presteren zij net zo goed als andere kinderen. Bovendien zijn ze even vaak lid van een sportclub, hoewel 30 procent van de kinderen met astmasymptomen medicijnen gebruikt bij het sporten. 

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: RIVM

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.