Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen met eczeem beter geholpen door verpleegkundig specialisten

Ouders van kinderen met eczeem zijn tevredener over de behandeling door verpleegkundig specialisten dan door dermatologen. Bovendien is de behandeling door verpleegkundigen kostenbesparend. Dat blijkt uit onderzoek van dermatoloog Marie-Louise Schuttelaar van het UMCG.

Op de afdeling Dermatologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen is de behandeling van kinderen met eczeem in handen van verpleegkundig specialisten. De behandeling door de verpleegkundig specialist bestond uit de standaard medische behandeling, waarbij de dermatoloog zo nodig beschikbaar was voor overleg. Dit werd gecombineerd met voorlichting, praktische demonstraties en laagdrempelige begeleiding door middel van contactmogelijkheden op korte termijn (polikliniekbezoeken, telefonische consulten en email). De verpleegkundig specialist had meer tijd voor de patiënt waardoor er meer aandacht was voor de gevolgen van het hebben van eczeem in het dagelijkse leven. Het doel van deze begeleiding was het vergroten van het eigen inzicht in de behandeling en versterking van zelfmanagement. Schuttelaar stelt dat deze integrale zorgverlening door de verpleegkundig specialist verschilt van de geleverde zorg door de dermatoloog, die voornamelijk medicamenteus gericht is. Dit kan het aangetoonde verschil in tevredenheid verklaren.

 

Lagere kosten

De verbetering van het eczeem was in beide groepen even goed, terwijl de zorgkosten lager waren bij behandeling door de verpleegkundig specialisten. Schuttelaar concludeert dat de taakherschikking tussen dermatologen en verpleegkundig specialisten in deze studie kosteneffectief is.

 

Bron: Medical Facts

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.