Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kindvriendelijke verbandwisselkamer in Martini Ziekenhuis

Een speciale verbandwisselkamer ingericht met een bad, vrolijke figuren op de muren en een speciale televisie moet verbandwissels bij kinderen met brandwonden minder pijnlijk maken.
Kindvriendelijke verbandwisselkamer in Martini Ziekenhuis
Foto: Martini Ziekenhuis

De nieuwe verbandwisselkamer werd eind juni officieel in gebruik genomen in het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Bad

De speciale verbandwisselkamer beschikt over een in hoogte verstelbaar bad waarin de watertemperatuur heel secuur kan worden afgesteld. Boven het bad hangt een speciale televisie die nat mag worden en eenvoudig is schoon te maken. Er is sfeerverlichting, maar ook licht dat voor verpleegkundigen en artsen nodig is om de wonden goed te inspecteren.

5 tips om wondpijn te voorkomen

Wondgerelateerde pijn is een veelvoorkomend, maar onderschat probleem. Verpleegkundig wondexpert Frans Meuleneire bespreekt vijf veelgemaakte fouten in de wondzorg die pijn veroorzaken, en geeft tips hoe je ze voorkomt >>>

Pijnvrije verbandwissel

‘Doordat we de verbandwisselingen nu in het bad kunnen doen, weekt het verband los en is het minder pijnlijk om te verwijderen. We hebben daardoor minder medicijnen tegen de pijn hoeven  te geven én veel minder weerstand ervaren’, zegt pedagogisch medewerker Jan Kees Zuiker. ‘Ook kunnen we met magneten aan de muur verhalen vertellen, wat weer afleidt.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.