Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

Klink dreigt met sluiting SEH’s

De spoedeisende hulp in Nederlandse ziekenhuizen is onder de maat, schrijft minister Klink (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.
Klink dreigt met sluiting SEH's

Uit een representatief onderzoek onder 27 ziekenhuizen, stelt Klink, is ‘onverwacht’ gebleken dat geen enkele Spoedeisende Hulp (SEH) voldoet aan de basiseisen. Dat heeft NRC Handelsblad gemeld.

ABCDE-methodiek
Geen enkel ziekenhuis geeft arts-assistenten op de SEH voor aanvang van het werk de benodigde training. Het gaat met name om de ABCDE-training (Airway, Breathing, Circulation, Disabolity, Exposure/Environment), waarmee patiënten gestructureerd kunnen worden onderzocht op bijvoorbeeld ademwegproblemen of hersenschade.
In één ziekenhuis is zelfs geconstateerd dat er helemaal geen arts aanwezig was tijdens de openingsuren van de SEH buiten kantoortijd. De naam van dat ziekenhuis wordt niet bekendgemaakt.

‘Klink zet Nederland onterecht op tilt’
Professionals en bestuurders uit de sector hebben onlangs met elkaar de eisen vastgesteld waaraan alle ziekenhuizen met een SEH zouden moeten voldoen. Een van de aanbevelingen van deze werkgroep was dat alle arts-assistenten op de benodigde competenties getoetst moeten worden voordat ze diensten op de SEH gaan draaien.
Werkgroepvoorzitter Ferry Breedveld, bestuursvoorzitter van het Leids Universitair Medisch Centrum, vindt dat Klink Nederland onterecht ‘op tilt zet’ met zijn brief aan de Kamer. ‘Nederland doet het allesbehalve slecht. Wij hebben alleen aangegeven wat zou moeten gebeuren om een ideale situatie te krijgen. Geen land ter wereld heeft die.’

Onderzoek Inspectie
Klink eist niet dat ziekenhuizen direct aan alle eisen voldoen. ‘Dat zou betekenen dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg na handhaving per direct zou moeten overgaan tot sluiting van (zeer) vele SEH’s. Dit vind ik niet wenselijk.’ De Inspectie onderzoekt pas vanaf september 2010 of de zaken op orde zijn. Als dat dan niet zo is, moeten de SEH’s dicht.

Lees de Kamerstukken over de kwaliteit van de SEH’s

Door: redactie Nursing
NRC Handelsblad

16 REACTIES

 1. terecht dat er eisen gesteld worden aan de seh’s….
  wel belangrijk om niet alles over één kam te scheren
  op deze manier wordt er veel onrust gezaaid voordat er echt duidelijkheid is, je zou toch van een hooggeplaatste funcionaris meer mogen verwachten.
  dhr klink slaat de plank nu toch wel erg mis…!!

 2. Lees alle reacties
 3. anita1954: werk je zelf op een seh? of weet je hoe het daar werkt? of is dit gewoon een kort door de bocht antwoord?
  dat het op veel seh’s niet 100% goed gaat zal zeker maar dan kan hij meteen alle verzorgings- en verpleeghuizen EN ziekenhuizen sluiten want in geen enkele instelling gaat alles goed of naar behoren.

 4. Het kan altijd anders en beter. Het is goed om de kwaliteit te bewaken. Maar weet je wat wel eens eerst aangepakt mag worden? De wachttijden op de SEH. Oke spoed gaat voor, maar 3 uur wachten voor je een arts ziet. Dan begint het riedeltje pas. Arst op bezoek, weer wachten, bloedprikken, weer wachten, Foto maken, weer wachten, vpk komt binnen en zegt dat de arts echt zo komt, nog eens wachten. Gek wordt je ervan. Je bent zo een halve dag kwijt, dat kan toch wel sneller lijkt me.

 5. Ursula, ook al heb je gelijk met het feit, dat het ons hier in vergelijking met andere landen erg goed gaat. Toch moeten we ervoor waken, dat iets niet alleen daarom goed is, omdat het ergens anders nog veel slechter is. Met deze redenering hoeven we helmaal bergens meer aan kwaliteit te werken, want er is voor alles ergens een plek waar het slechter is. Misschien is het beter om dan te kijken waar het beter gaat en daaran een voorbeeld nemen?

 6. Het verbaast mij niks. Ik was 1.5 jaar geleden met een geluxeerde nekwervel op de SEH beland van het EUR. Ik was er om 21 00 uur en ging met een receptje oxycontin en naprosine om 04.00 uur weer naar huis. Er heeft geen neuroloog naar gekeken , er is geen foto of mri gemaakt helemaal niks alleen een arts assistent was er die me vroeg of ik nog niet incontinent was of al uitvalsverschijnselen in mijn benen of armen had.Ik moest maar 6 weken rust houden en bij verergering terugkomen. Uiteindelijk heeft een ortho manueel therapeut een paar dagen later de nekwervel gereponeerd.een cijfer 1 voor de SEH.

 7. Beroepshalve kom ik veel in zorginstellingen en mijns inziens kunnen de miljarden veel beter ingezet worden voor mensen met kennis van zorg dan de vele managers die er nu rondlopen.
  We zijn nog steeds doorgeschoten in de fusies, transities, EPD’s, DBC,s en andersoortige niet zorggerelateerde projecten.
  Start per direct met het opleiden van verpleegkundigen en artsen. De lonen van verpleegkundige en verzorgenden mopgen van mij eenmailig met 20% omhoog. Er komt een geweldig probleem aan in de zorg wat je niet zonder voldoende aanwas van professionals kunt oplossen.

 8. Alles goed en wel, maar wat heeft het voor zin om op dit forum te reageren. wanneer gaat het budget naar de verpleegkundigen, politiek gezien stellen verpleegkundigen niets voor, tenzij we ineens tot speerpunt gemaakt worden, maar ja ouderenzorg is nu in, daar kan je mee scoren. Hoe worden de zorgen van de verpleegkundigen overgenomen door de politieke partijen. bezuinigen, dat wel, maar dan op de verpleegkundigen, ook al zijn er meer dan 40 boven de balkenende norm en het ziekenhuis kan dit ongestraft toestaan.

 9. En hoe komt het dat eigenlijk de hele zorg in Nederland onder de maat is, Ja als gevolg van het beleid van deze minster en zijn gevolg, veeg eerst dat hele marktwerking gedoe maar eens van tafel en bezuinig op andere dingen dan de op zorg, dan wordt alles vanzelf beter.

 10. Ik vind het nogal kort door de bocht van minister Klink, vind de seh een onmisbare afdeling met gekwalificeerde en betrokken medewerkers. En Caroline……. misschien ben jij ten onrechte op de seh terecht gekomen terwijl je ook naar de huisartsenpost had gekund…….. de beste stuurlui staan natuurlijk weer aan de wal.
  (Werk zelf wel in de zorg, in de psychiatrie dus voel mij niet persoonlijk aangesproken door het onderzoek)

 11. Klink moet eens meer geld steken in de handen aan het bed, Steeds meer managers, werkgroepn en noem maar op vertellen hoe ik mijn werk moet doen. En caroline…..heb je wel eens gewerkt op een teringdruke Seh ? Blijkbaar niet want je kritiek is kretologie…..als je verschrikkelijk druk bent heb je weinig tijd voor de mensen. En iedere patient denkt dat hij/zij de enige is.

 12. hij kan wel eisen maar wil er geen cent voor betalen en we weten allemaal dat er eerst geld nodig is zodat de managers het kunnen bedenken en dan nog geld om het uit te voeren. wat denkt hij te bereiken door met sluiting te dreigen? stel dat hij een seh sluit dan zal het vast één zijn uit een dunbevolkt gebied waardoor ambulances nog langer moeten rijden naar een seh waardoor de lokale bevolking, vaak wel tevreden over hun seh, in geval van echte nood nog langer verstoten is van adequate zorg. dan hebben we het nog niet over de opvangende seh die zo druk wordt dat de wachttijden extreem oplopen waardoor de patienten daar ook weer ontevreden worden en zo is het kringetje weer rond.

 13. Dit is schokkend, zeker als je bedenkt dat er onlangs ook kritische noten zijn gekraakt over IC-afdelingen en de hoge kindersterfte tijdens de bevalling in Nederland . Overigens heb ik zelf als patiënt slechte ervaringen in die zin dat ik weinig inlevend vermogen heb ervaren op SEH-afdelingen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.