Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Klink onderzoekt verkoop vaccinsoverschot

Minister Klink van VWS verwacht ongeveer 10 miljoen doses vaccin nodig te hebben in de grootschalige vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. Daarmee zou een groot deel van de 34 miljoen bestelde doses ongebruikt blijven.
Klink onderzoekt verkoop vaccinsoverschot

De minister onderzoekt daarom de mogelijkheden om een deel van de vaccins te verkopen aan het buitenland. Daarnaast stelt het kabinet vaccins ter beschikking aan militairen die uitgezonden zijn op ‘ernstmissies’ zoals in Afghanistan. Dat schrijft minister Klink vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Risicogroepen
Groepen die het vaccin krijgen aangeboden, zijn de risicogroepen die ook de vaccinatie tegen de seizoensgriep krijgen. Hieronder vallen de medische risicogroepen en gezonde mensen van zestig jaar en ouder, vrouwen dien langer dan drie maanden zwanger zijn,  medisch personeel dat in direct contact staat met patiënten uit de eerder gedefinieerde risicogroepen, gezinsleden en mantelzorgers van mensen die een zeer hoog risico lopen op ernstige ziekte en sterfte door de griep, om te voorkomen dat deze mensen besmet worden.

Griep minder ernstig; vaccineren blijft beperkt
De inzet van de vaccins voor deze groepen is gebaseerd op gezamenlijk advies van de Gezondheidsraad (GR) en het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb). Beide instanties ‘verwachten dat, als de situatie rond de pandemie in essentie niet verandert, er op medische gronden geen aanbevelingen tot vaccinatie van extra groepen nodig zullen zijn.’ Hierop heeft het kabinet besloten om mogelijkheden te onderzoeken van verkoop aan landen waar geen vaccins beschikbaar zijn voor de (bescherming van) risicogroepen, aldus de brief. De GR en het CIB onderzoeken ook of er wellicht meer medische doelgroepen voor vaccinatie moeten worden aangewezen.

Skipr
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Waarom niet die vaccins aanbieden aan Nederlanders die het graag willen ontvangen? Die niet in een risicogroep vallen maar toch bang zijn voor de ernstige bijwerkingen van deze griep?
    “Gewone” werknemers in de detailhandel en de logistiek? Want als zijn met zijn alleen in bed terecht komen hebben we ook een fors probleem hoor!

  2. Lees alle reacties
  3. Wat zit onze maatschappij toch afschuwelijk in elkaar!
    De Nederlandse verpleegkundige hebben net in grote getale aangegeven geen interesse te hebben in deze vooropgezette bedachte Mexicaanse griep waarbij de farmaceutische industrie zich dacht te verrijken aan het vaccinatie en tamiflu programma. Minister Klink heeft miljarden van deze vaccins ingeslagen en zit nu met een enorme strop.
    Tja, dat kan niet in een monulair economische systeem waarbij winst het uitgangspunt is (zie de documantiare Zeitgeist addendum van Peter Joseph). Dus minister Klink legt al onze bezwaren maar aan de kant waarom wij niet gevaccineerd willen worden en probeert nog te redden wat er te redden valt. Dus het buitenland komt op de voorgrond, risico groepen etc.worden maar uit de kast gehaald om de schade te beperken. Wat hoop ik dat de militairen in Afganistan en de risico groepen etc. zich niet zomaar laten vaccineren en eerst zelf een gedegen onderzoek instellen naar hoe de vaccins zijn ontstaan en hoe de vaccins zijn samengesteld en hoe de wetenschappers zich in mijn ogen laten manipuleren om deze middelen te slijten (zie bijdrage tot discussie voor het maken van een keuze `Vaccineren of niet?` van Marcel Messing of zie http://www.wijwordenwakker.org. Als verpleegkundige wordt je afgerekend als er geen tot slechte informatie verstrekt wordt. Dat vind ik juist. Alleen jammer dat bepaalde elite groepen in Nederland en all over the world menen zich hieraan niet te hoeven houden. Zeker als er ook nog eens heel veel geld mee gemoeid is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.