Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink werkt aan plan patiëntveiligheid

Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) komt nog voor de zomer met een plan van aanpak om de zorg veiliger te maken. Daarmee erkent hij dinsdag de conclusies in een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Klink werkt aan plan patiëntveiligheid

De IGZ stelde vast dat patiënten gevaar lopen door de gebrekkige voorbereiding van operaties.

Communicatie
In het rapport, dat dinsdag naar buiten werd gebracht, staat onder meer dat de communicatie tussen artsen, medisch specialisten en verpleegkundigen onder de maat is. Ook zijn medische dossiers rommelig en niet altijd compleet. Een aanspreekpunt voor patiënten zou bovendien vaak ontbreken. Klink roept ziekenhuizen en ‘professionals’ op daar verbetering in te brengen.

Systeem
De inspectie, die alle 94 ziekenhuizen in Nederland onderzocht, pleit voor het standaardiseren van formulieren en de manier waarop zorgverleners informatie uitwisselen. Er zou één systeem moeten komen om patiëntengegevens in te voeren. Voor elk dossier zou één arts de verantwoordelijkheid moeten dragen.

Timing
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) stelde verrast te zijn van de ‘harde inzet’ van de inspectie. Ook de timing van het rapport verbaast de NVZ. De ziekenhuizen zijn volgens de vereniging vorig jaar al op de hoogte gebracht van de bevindingen van de inspectie. ‘We zijn aan het bekijken hoe de standaardisering van de grond kan komen. Zo’n proces kost tijd,’ aldus de NVZ.


Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.