Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Klink wil rechten van patiënt vergroten

Minister Klink van VWS heeft het wetsvoorstel Cliëntenrechten Zorg (WCZ) naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze wet moet de rechtspositie van de cliënt versterken.
Klink wil rechten van patiënt vergroten

De WCZ geeft cliënten recht op heldere informatie over prestaties van ziekenhuizen en verpleeghuizen. Ook krijgen ze het recht op informatie als ze betrokken zijn bij een incident. Daarnaast kan de cliënt eenvoudiger en effectiever een klacht indienen. Cliëntenraden zullen met een eigen budget niet langer financieel afhankelijk zijn van het bestuur, waardoor ze meer invloed krijgen.

Corrigeren
De Wet Cliëntenrechten Zorg zal ook consequenties hebben voor artsen en ziekenhuizen. De raad van bestuur van een zorginstelling zal eindverantwoordelijk worden voor de kwaliteit van de zorg. Zo wordt er een bestuurder aangewezen die zal gaan over het onderwerp ‘kwaliteit van zorg’. Verder komen er meer mogelijkheden om zorgverleners te corrigeren bij niet goed functioneren of fouten. 

Alternatieve zorg
Met de nieuwe wet kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg ook alternatieve genezers aanpakken bij excessen, als er schade aan de patiënt is berokkend.

Medisch Contact
Door: redactie Nursing

Abonneren
Altijd op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen in je vak? Neem dan nu een abonnement op Nursing.

4 REACTIES

  1. Uitstekend plan van Klink! Zo kunnen we elkaar scherp houden en de kwaliteit van de zorg verbeteren doordat de feedback er wel degelijk toe doet! Geen schouders ophalen en bedenken dat je een ‘lastige’ patient hebt. Luisteren, leren en samenwerken. Een kans zou ik zeggen. De verpleegkundigen die kwaliteit leveren hebben niets te vrezen, toch?

  2. Lees alle reacties
  3. Als Klink ook de rechten van de werknemers in de zorg zou versterken dan zou er een mooi evenwicht kunnen komen, waarmee we samen aan de kwaliteit van de zorg kunnen werken. Nu gaat het straks een opeisen van rechten worden door patiënten aan zorgverleners, die zelf niet ondersteund worden. Waar zijn de plichten van die mensen? Klink is de verkeerde weg aan het lopen en jaagt de zorgverleners verder de zorg uit.

  4. dat is heel leuk van Minister Klink om weer een wetsvoorstel in te dienen maar als ik de minister hoor praten over gebruik van washandjes die voorgeprepareerd zijn zodat de patient niet meer afgedroogd hoeft te worden vraag ik me wel af waar dan de kwaliteit van zorg blijft, wij zullen als zorgverlener natuurlijk weer eens gecorrigeerd moeten worden omdat wij het weer niet goed zullen doen maar wie corrigeert de minister in dat soort domme opmerkingen

  5. Allemaal mooi op papier, maar voeg er ineens ook eens de plichten bij voor een patiënt. Dan hoeven we binnenkort niet op onze knieën door een kamer lopen.
    Ik blijf de mening gedaan dat we een ‘zorgsector’ zijn ipv een dienstensector waar men de regels laat bepalen door een zorgfunctie en niet door een ‘ik verbruik’ en ‘ik gebruik’ mentaliteit.
    Groetjes van iemand die langzaam aan de mentaliteit ziet achteruitgaan van onze patiënten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.