Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klinkt neemt voorstel klokkenluidersregeling aan

Er komt een klokkenluidersregeling in de zorg. Minister Klink
(Volksgezondheid) heeft daarmee het voorstel van SP-Kamerlid Renske Leijten overgenomen.

Renske Leijten is blij dat de minister nu afstapt van de zelfregulering. ‘Gelukkig, want niemand is gebaat bij een zwijgcultuur in de zorg,’ aldus Leijten. Volgens het Tweede Kamerlid is de zorg erg gebaat bij een speciale regeling voor hen die misstanden binnen hun organisatie aan de kaak willen stellen. Er wordt steeds vaker gesproken van intimidatie in de zorg. Zo bleek een aantal weken geleden dat een aantal thuiszorgorganisaties medewerkers intimideert die willen overstappen naar Buurtzorg Nederland. Leijten: ‘Júist in de zorg is het van belang dat mensen zich vrij voelen om misstanden te kunnen melden. Daar wordt de zorg alleen maar beter van.’

Invoering klokkenluidersregeling
Het Medisch Spectrum Twente (MST) maakte vorige maand al bekend met een klokkenluidersmaatregel te komen. Het ziekenhuis voert de maatregel in na een affaire met één van zijn neurologen. Deze heeft aan tientallen patiënten ten onrechte meegedeeld dat zij ongeneeslijk ziek waren. De neuroloog is intussen niet meer in dienst bij het ziekenhuis. Met het invoeren van een klokkenluidersregeling hoopt Medisch Spectrum Twente nieuwe affaires rond specialisten te voorkomen.

In 2004 oordeelde de regering dat er per sector zelf moest worden gewerkt aan een klokkenluidersregeling. Het MST is het eerste ziekenhuis die sinds die tijd een regeling heeft ingesteld.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.