Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg rondom thuiswonende dementerende kan beter’

Zorgplannen zijn vaak nog niet genoeg ontwikkeld en er is regelmatig geen actueel medicatieoverzicht in is opgenomen.
'Zorg rondom thuiswonende dementerende kan beter'
Foto: ANP

Dit concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) uit eigen onderzoek. De regionale samenwerking in netwerken die zorg bieden aan thuiswonende mensen met dementie is volgens het onderzoek veelbelovend georganiseerd. Maar er zijn ook knelpunten, voor zowel cliënt als mantelzorger.

Risico’s

IGZ maakt zich onder andere zorgen over mogelijke verwaarlozing van mensen met dementie zonder sociaal netwerk, medicatieveiligheid en de continuïteit van de netwerken. Zorgplannen zijn vaak nog niet genoeg ontwikkeld en er is regelmatig  geen actueel medicatieoverzicht in is opgenomen. Daarnaast is het van belang zorgmijders op tijd te signaleren.

Meer hulp nodig

De komende jaren zal het aantal mensen met dementie sterk stijgen. Tijdens het verloop van hun ziekte hebben zij en hun mantelzorgers steeds meer hulp nodig. Om deze mensen zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen, is samenwerking nodig tussen organisaties voor wonen, welzijn en zorg. Er zijn in Nederland 85 netwerken voor zorg aan thuiswonende mensen met dementie. Die netwerken bestaan uit zorgverleners en zorginstellingen zoals huisartsen, thuiszorg, GGZ, intramurale ouderenzorg, ziekenhuizen en ook gemeenten, maatschappelijke ondersteuning en vrijwilligersorganisaties.

Conclusies

De IGZ ziet dat veel betrokkenen graag willen samenwerken en dat de netwerken zich goed ontwikkelen. Ze werken actief aan verantwoorde zorg bij dementie. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat de netwerken hun zorg en ondersteuning verschillend organiseren. Zorgelijk is dat het onzeker is of de netwerken kunnen blijven bestaan. Dit komt onder andere door onduidelijkheid over financiën en regelgeving.

Signaleren zorgmijders

Een belangrijk ontwikkelpunt is het actief en vroeg signaleren van zorgmijders. Mensen met dementie die geen sociaal netwerk hebben, zijn nog onvoldoende in beeld bij de netwerken. Ook vindt de inspectie het ongewenst dat soms meerdere hulpverleners de rol van casemanager vervullen. Daardoor is het onduidelijk wie, wanneer en op welke wijze deze rol vervult. Verder blijkt dat de zorgplannen nog niet genoeg ontwikkeld zijn en dat er vaak geen actueel medicatieoverzicht in is opgenomen. De inspectie vindt het ongewenst dat de informatie uit de zorgplannen niet bij iedere zorgverlener bekend is. Vooral het onvoldoende actueel houden van het medicatieoverzicht levert risico’s op voor de patiënt.

Vervolg

De inspectie vraagt de netwerken om ten minste elke twee jaar hun kwaliteit te laten toetsen door bijvoorbeeld een onafhankelijke audit. In de tweede helft van 2014 gaat de IGZ na of de netwerken de gevraagde audits hebben uitgevoerd en tot welke verbeteringen dit heeft geleid. Als blijkt dat de verbeteringen onvoldoende zijn, dan zal de inspectie maatregelen nemen.

Het Dementiecongres

Werk jij met cliënten met dementie? Kom dan op 14 november 2013 naar De Reehorst in Ede voor het Dementiecongres. De eerste 200 deelnemers betalen € 199 i.p.v. € 249, wees er dus op tijd bij! Inschrijven kan hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.